Свързани новини

08.01.2022 09:32

Ето кой е българинът с най-висок пост в испанската администрация

Видян 1843 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Николай Йорданов е българинът, който заема най-висок пост в испанската публична администрация. Той е генерален директор за младежта към Съвета (министерството) за семейството, младежта и социалната политика в правителство на Мадридска автономна област, съобщава Нова дума.


Фактически, роденият в Казанлък 33-годишен Николай Йорданов има ранг на заместник-министър в кабинета на най-богатия регион на Испания. (През 2020 г. Брутният вътрешен продукт на Мадридска автономна област беше четири пъти по-голям от българския – 240 милиарда и 130 милиона евро, а жителите му са колкото има България – 6 752 763 души, в общо 179 общини.)


За вестника на българите в Испания „Нова дума“ г-н Йорданов сподели, че е пристигнал в иберийската държава през ноември 2002 година. Тук са родителите и брат му. Установяват се в родния град на Сервантес Алкала де Енарес (на 40 км от столицата). Там завършва гимназия. Учи в мадридския публичен университет „Рей Хуан Карлос“ и се дипломира с две висши образования: „Право“ и „Администрация и управление на компании“. Не е женен, живее в Мадрид.


- С какво Ви привлече политиката?


​- С това, че можеш да помогнеш на много хора чрез инициативи и конкретни решения. Разбрах, че Народната партия (консервативна формация, управляваща Мадридска област непрекъснато от 1995 г. досега – бел „Н.Д.“) най-добре представя моите идеи и защитава интересите на всички граждани на Испания. Бях 20-годишен, когато се включих в младежката организация на партията и станах активен партиен член. Участвал съм в различни работни екипи в партията, повечето свързани с комуникацията. Образованието – право и администрация на компании - ми помогна много за развитието на моята дейност.


Областното ръководство на Народната партия забелязва младия българин и дава висока оценка за неговата обществена работа. На 5 март 2020 г. е назначен за генерален директор в Съвета по образование и младежта. След 13 март, когато в Испания беше въведено „положението на тревога“ поради пандемията, той, както всички останали от публичната администрация, работи от дома си. На изборите за автономен парламент от 4 май 2021 г. партията пак печели с мнозинство. По искане на новоизбраната председателка на регионалния кабинет Исабел Диас Аюсо, която също започна политическата си кариера в младежката организация, Николай Йорданов е преназначен в правителствения екип, но в новия Съвет за семейството, младежта и социалната политика.


„Номинацията приех с голяма отговорност, защото много хора всекидневно зависят от инициативите на мадридското правителство. Приех я и с много радост, тъй като в центъра на моите задължения е младежта – един от най-важните етапи в живота на всеки човек. Благодарен съм на председателката Исабел Диас Аюсо, която управлява икономическия мотор на Испания в един много труден момент с пандемията. Гордея се, че съм член на нейното правителство.“


- Какви са основните задачи, които решава Вашата Генерална дирекция; какви са компетенциите Ви?


- Моите компетенции са пространни, но ще се опитам да споделя най-важните:


• Насърчаването, координацията и наблюдението на действия, насочени към младежите от различните области на автономната администрация, както и координацията на младежките политики на областта на местно, регионално, национално и международно ниво, най-вече с Европейския съюз.


• Разработване и насърчаване на политики и програми, които отговарят на нуждите на младите хора, с цел да се улесни и подобри тяхното лично, семейно, социално, образователно, икономическо и културно развитие.


• Насърчаване, управление и наблюдение на програмите за младежка дейност, особено насочените към неформалното образование и свободното време.


• Насърчаване на обмен, програми и инициативи от културен, художествен и социален характер и за насърчаване на пригодността за заетост, в сътрудничество с други държави и, като приоритет, програми за сътрудничество с Европейския съюз.


• Планирането, управлението и поддържането на младежки общежития и други съоръжения; програмиране и изпълнение на необходимите инвестиции.


Николай Йорданов споделя, че ръководи 264 служители. Едно от задълженията му е да взаимодейства с областния Младежки съвет, за обществената и културна дейност на който се отпускат по 200 000 евро годишно от регионалния бюджет, както и да поддържа активна връзка с Националния съвет за младежта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей