Според автора на статията, докато останалият свят расте и се развива, Европа се намира в стагнация.

Свързани новини

04.08.2023 09:39

ЕС в икономическа криза, Германия дърпа еврозоната надолу

Видян 2352 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Статия на Deutsche Wirtschafts Nachrichten подчертава, че Европа преживява сериозна криза и търпи загуби. Брюксел е разчитал на евтината енергия от Русия, евтините стоки от Китай, миграцията на млади работници и подкрепата от САЩ за своето икономическо възстановяване, но ситуацията не се развива по желания начин.

Според автора на статията, докато останалият свят расте и се развива, Европа се намира в стагнация. Руската икономика, въпреки наложените санкции, се предполага, че ще подобри представянето си тази година, докато Германия, като локомотив на Европа, очаква минус от 0,3% в своя БВП, дърпайки цялата еврозона надолу. След 2019 г. реалните заплати също са намалели в някои от най-големите европейски икономики, както и нивото на личното потребление.

Същевременно в САЩ тези показатели се увеличават, благодарение на протекционистични мерки, предприети от предишния президент Доналд Тръмп и продължавани от наследника му Джо Байдън. САЩ се развиват успешно, докато ЕС е все по-зависим от внос на стоки и енергия. Авторът предупреждава, че Европа губи значението си като износител, особено след намаляването на продажбите на немски автомобили в Китай.

Статията посочва също и други проблеми в Европа, като растящите разходи за отбрана, въоръжените конфликти в Украйна, ограниченията заради COVID-19, застаряването на населението и работната култура, насочена към свободното време.

Немското издание предупреждава, че Германия трябва спешно да промени курса си, иначе ще загуби много предприятия, които биха могли да потърсят по-привлекателни условия в други държави. Подобна тенденция може да превърне Германия в "икономика на услугите", като нейната индустриална основа ще бъде застрашена. Според автора, за да се избегне това, Германия трябва да премахне бюрократичните бариери пред предприемачеството, да рационализира миграцията, да намали данъците и да насърчи собствените си интереси в енергийния сектор. Ако не се направят необходимите промени, ЕС може да загуби своето влияние.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион