Свързани новини

06.07.2014 15:07

ЕРП-тата и производителите не са длъжни да ни компенсират за гръмнали ел.уреди

Видян 6016 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трайчо Трайков, бивш шеф в ЕВН, а след това министър, се изявява като голям експерт и реформатор напоследък. Но трябва да знаете, че ако гръм удари къщата ви и това повреди вашите електроуреди,никой няма да ви компенсира. По времето на министерстването на Трайков бе прието правило, според което отклонението в напрежението става не 5, а 10%, при положение че повечето големи фирми – производители на електроуреди признават гаранция, ако подаването не е било над 230 V. Да, но у нас, благодарение на големия реформатор и експерт, или по-точно заради изгодата на бивите му шефове и колегите им от останалите ЕРП-та, се допускат до 253,8 V. Така нито производителят, нито ЕРП-то са виновни при авария – припомняме случая от Карлово преди дни, където 3 махали са с изгорени телевизори. И не са длъжни да компенсират потърпевшите клиенти – въпрос на добра воля е. От друга страна, близките и на президента Плевнелиев ЕВН и останалите ЕРП-та печелят и допълнителен бонус – не са длъжни да инвестират в безнадеждно остарялата електропреносна мрежа от соца. Имат правото и задължението само да вземат парите ни.

Ето и официалният път на тази отвратителна корупционна игра на задклисието, което вика „дръжте задкулисието”: от 2010 година в България е валиден стандартът БДС EN 50160 2010. Обясняват го с евронорми за кратковременни отклонения на напрежението за максимум 10 минути седмично. Ако се прочете малко по-внимателно този закон в оригинал (на немски, английски, полски и т.н.) се вижда, че всъщност е силно препоръчително параметрите на тока да са 230V -10% +6%. А в бг стандарта са 253 волта. Но за максимум от 10 минути седмично... До 2010 година у нас бе валиден БДС EN 50160:2003. Имаше опити за приемане на нередба за качеството на ел.ток в България, но след съпротива на енергоразпределителните дружества тя не бъде приета. Както не бе приет и стандартът БДС 10694-80. Основна причина за съпротивата на енергийните дружества бяха по-високите изисквания за качеството на тока. 

Наредбата за качеството на електрическия ток предвиждаше до +-5% допустими отклонения. А никой от ДКВЕР примерно не си направи труда да прочете съпътстващите документи към EN 50160, относно какви са (силно) препоръчителните отклонения на тока и, че те са от порядъка на 3 до 4%. Стандартът 50160 дава също допустимите отклонения на честотата, пропаданията на тока и още три важни показателя.

 От 2008 година всички страни в европейския съюз приеха последната поправка на стандарта Standard EN 50160 - Voltage Characteristics in Public Distribution Systems. Според него номиналното напрежение е 230 волта, 50 херца. Всъщност този стандарт е приет при тях още от 2003 година но формално се смята 2008 за начало. Основата е положена през 1988 година с този документ - CENELEC document HD 472 SI. Особено важни са определените граници на отклонение на качеството на тока. Примерно на хармооничните съставки на електриеския ток. Една малко позната характеристика, която дава силно отражение вържу качеството, живота и издръжливостта на нашите ел.уреди, мрежи и устройства в бита.

 




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл