Емблематичният берлински универсален магазин обяви фалит

Свързани новини

07.02.2024 09:34

Емблематичният берлински универсален магазин обяви фалит

Видян 1360 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Групата KaDeWe, която управлява едноименния водещ магазин в Берлин и още два магазина от висок клас в Хамбург и Мюнхен, е подала молба за обявяване в несъстоятелност в режим на самоуправление, съобщи корпорацията тази седмица.

Компанията заяви, че макар магазините да са в добро оперативно състояние, тя е била "принудена" да се преструктурира поради прекомерно високите разходи за наем, които "правят невъзможна рентабилната им дейност".

Продажбите на групата през финансовата 2022-2023 г. достигнаха 728 млн. евро (786 млн. долара), което е най-високото ниво в историята ѝ и е с близо една четвърт повече, отколкото преди пандемията от Ковида-19. През това време обаче наемите са скочили с близо 37%.

"Това означава, че бизнесът очевидно е печеливш "преди наемите" - но очевидно не и "след наемите"... Няма никакво съмнение, че групата може да има силно бъдеще при нормални наеми", заяви главният изпълнителен директор Михаел Петершейм, цитиран от информационния канал Deutsche Welle.

Мажоритарен собственик на KaDeWe Group е тайландската Central Group, а 49,9 % са собственост на Signa Retail - базираната в Австрия империя за недвижими имоти, която миналата година сама обяви несъстоятелност, позовавайки се на "сериозния икономически натиск", предизвикан от повишаването на лихвените проценти в Европа. Signa притежава и сградите на KaDeWe Group, които отдава под наем на универсалните магазини.


Според Central Group тя не е успяла да постигне споразумение за наемите на магазините със Signa поради "неотстъпчивата позиция на наемодателя", съобщава Bloomberg, като се позовава на изявление на тайландската компания. Тя обаче добавя, че "остава ангажирана да оказва пълна подкрепа на KaDeWe и другите си европейски луксозни магазини".


Ръководството на KaDeWe заяви, че докато бизнесът се преструктурира, магазините ще продължат да работят. Въпреки това в петък Bild съобщи, че цели зони на универсалния магазин в Берлин са спрели продажбите и са затворени, като табели информират клиентите, че магазините са затворени "временно" по технически причини.

116-годишният берлински KaDeWe или Kaufhaus des Westens, което може да се преведе като "универсален магазин на Запада", е емблематичен елемент от търговския и архитектурния пейзаж на града. Магазинът разполага с над 66 000 кв. м търговска площ и в него се продават марки като Yves Saint Laurent, Prada, Boss, Lacoste, Chloé и Ralph Lauren. Някога е смятан за най-големия в континентална Европа и за един от петте най-големи универсални магазина в света.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева