Необичайно ниските температури предизвикаха извънредни ситуации, свързани с измръзване, в половин дузина региони на Русия, включително Москва и Санкт Петербург. Рекордното зимно време наруши и въздушния и железопътния транспорт, като същевременно предизвика трудности в редица селски райони.

Свързани новини

05.01.2024 17:30

Екстремни зимни студове обхванаха Русия

Видян 605 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Необичайно ниските температури предизвикаха извънредни ситуации, свързани с измръзване, в половин дузина региони на Русия, включително Москва и Санкт Петербург. Рекордното зимно време наруши и въздушния и железопътния транспорт, като същевременно предизвика трудности в редица селски райони.

В четвъртък термометрите в Москва показаха -26 градуса по Целзий, а през нощта паднаха до -31, а в петък - до -12 градуса. В руската столица е обявена "оранжева метеорологична тревога" до 6 януари.

Температурите в Санкт Петербург паднаха до -27С в четвъртък, а в северната част на Ленинградска област застудя до -36С.

В централните райони на Русия - Владимир, Иваново, Кострома, Твер и Ярославъл - в четвъртък се очакват минимални температури от -35С, а в Свердловска област - до -40С. Необичайният студ ще се разпространи в 70% от страната през следващите дни и няма да отшуми преди 10 януари, съобщиха от федералната метеорологична служба.

В някои части на Русия температурите могат да паднат до -54C.


От четвъртък вечерта на московското летище "Шереметиево" са закъснели или отменени 11 полета, а на летище "Внуково" - пет. На летищата Домодедово и Жуковски няма отменени или закъснели полети.

Застудяването е довело и до проблеми в железопътния транспорт. Шест влака бяха спрени в Челябинска област в Урал. Въпреки че някои социални медии съобщиха за проблеми с отоплението и изчерпване на храната, железниците заявиха, че ще поддържат "комфортен температурен режим" във влаковете и ще осигурят храна за всички в Екатеринбург и Челябинск.

Електрическият влак "Ласточка" заседна във Владимирска област, на път от Москва за Нижни Новгород, след като изгуби захранване при студ от -30 C. Съобщава се, че около 300 пътници са били "в леден капан" в продължение на почти три часа.

Тъй като електрическите нагреватели работеха извънредно, за да се справят със студа, електрическата мрежа се срина в няколко села в Московска и Тулска област. Най-малко 20 селски селища в Московска област съобщиха за прекъсвания на електрозахранването, като задръстиха с оплаквания каналите на местните власти в Telegram.

Заокски район в Тулска област е без ток от няколко дни, тъй като външните температури паднаха до -25С.

Суровите студове все пак имаха положителна страна в Москва, където в четвъртък беше забелязана "зимна дъга". Тъй като водните пари замръзват в екстремния студ, светлината се пречупва през получените ледени иглички и се получава впечатляваща картина.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец