Ръстът ще е резултат от очаквано успокояване на инфлацията, увеличаване на инвестициите и затихване на процеса на низходяща корекция в запасите

Свързани новини

02.10.2023 12:02

Експертите на УниКредит Булбанк прогнозират ускоряване на икономическия растеж през 2024 г.

Видян 1069 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръстът ще е резултат от очаквано успокояване на инфлацията, увеличаване на инвестициите и затихване на процеса на низходяща корекция в запасите

Икономистите на УниКредит Булбанк прогнозират ускоряване на икономическия растеж през 2024 г. в последния си анализ от септември 2023 г. Повишаването е в резултат на очаквано успокояването на инфлацията и увеличаване на инвестициите. Фактор с положителна роля за растежа догодина ще бъде и изчерпването на процеса на низходяща корекция на запасите, който според експертите беше една от най-важните причини за забавянето на икономиката на страната през текущата 2023 г.


Освен очакваното ускоряване на растежа на БВП, икономистите на банката прогнозират и малко по-висок реален ръст на БВП за 2023 г. с 0.2 п.п. до 1.9% въз основа на по-силните отчетени данни през текущата година. През 2024 г. се очаква ускоряване до 2.8%, като това е минимална корекция спрямо прогнозата им за 3% ръст от края на месец юни 2023 г.


Ключова роля за ускоряване на растежа на реалния БВП през 2024 г. ще има бруто образуването на основен капитал. След три последователни години на спад, бруто образуването на основен капитал нараства в реално изражение с 7.3% на годишна база през второто тримесечие на 2023 г. При запазване на политическата стабилност експертите очакват реалният ръст на инвестициите да се ускори до 10% годишно за цялата 2024 г. По-голямата част от това ускоряване в ръста на бруто образуването на основен капитал се предполага да дойде от публичния сектор, по линия на подобреното усвояване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.


Макар и по-скромен, принос за ускоряването на инвестициите ще има и частният сектор. Разместването на геополитическите пластове, което войната в Украйна предизвика, ще доведе до промени в начина на работа на веригите на доставки.


Преместването на производства ще изисква създаването на допълнителен производствен капацитет в някои сектори на глобалната икономика. Според експертите на УниКредит Булбанк, това ще има позитивен ефект за България, тъй като страната продължава да бъде привлекателна дестинация за инвестиции. Допълнителен принос за ускоряване на частните инвестиции ще има и големият обем на започнатото ново жилищно строителство, отчетен през последните няколко години.

 
Относно потребителската инфлация, няма голяма промяна в очакванията на експертите спрямо тези от края на юни 2023 г. Инфлацията продължава да отслабва, като прогнозите на икономистите на банката са да достигне 5.9% в края на тази и 3.4% в края на следващата година. Докато големите базови ефекти, предизвикани от миналогодишния скок на цените на енергийните суровини, постепенно се изчерпват, успокояването в цените на основните суровини и подобреното функциониране на глобалните вериги на доставки, се очаква да доведе до намаляване на инфлационния натиск в периода на прогнозата.


Икономистите на УниКредит Булбанк не променят и прогнозата си за левовите лихви.  Отчетените през последните три месеца данни за лихвите по новоотпуснатите кредити и новодоговорените депозити сочат, че по-високите лихвени проценти в Европа продължават бавно да се пренасят към българската финансова система. И докато посоката на промяна на лихвите изглежда сигурна, темповете, с които тази промяна протича, остават трудни за прогнозиране.

Експертите продължават да очакват увеличение на лихвите по ипотечните кредити в лева в края на тази и през следващата година. Засега икономистите на банката решиха да запазят прогнозата от юни 2023 г. за повишение на лихвени проценти по новоотпуснатите ипотечни кредити в лева средно до 2.7% през 2023 г., до 3.5% през 2024 г. и до 3.75% през 2025. В същото време лихвените проценти по вече отпуснатите ипотечни кредити в лева се очаква да нараснат с между 30 и 40 базисни точки през 2024 г. и 2025 г., когато икономистите на банката предвиждат краят на ерата на свръхниските лихви по ипотечните кредити да приключи.


 С пълното съдържанието на макроикономическия доклад за България можете да се запознаете на следния линк: https://www.unicreditbulbank.bg/media/filer_public/cf/e8/cfe88ade-76a2-4cc4-9d9d-bf4b85fe480c/bulgaria_4q23_bg.pdf


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни