Свързани новини

07.11.2012 15:42

Експерти: Българинът няма финанси за култура

Видян 1465 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Недостиг на финанси е причината за 29,3 на сто от българите, участвали в социологическо проучване, да не посещават културни прояви. Изследването, осъществено от институт "Отворено общество" - София, се представя в рамките на съвместната инициатива на Столичната община и Обсерваторията по икономика на културата - "София - град на творческата икономика".


Най-много са жителите на селата, които не посещават културни прояви поради липса на такива в селището им - 39,2 на сто. Общо за България резултатът е 16 на сто, за градовете - 34,4 на сто, за областните градове - 5,8 на сто, за София – нула процента.


Близо три пъти повече българи очакват развлечение и удоволствие от посещението на културно събитие, отколкото по-висока образователна култура - съответно 62,3 на сто и 18,7 на сто. Приблизително такова е съотношението и в различните видове населени места.


Според половината от анкетираните - 51,4 на сто, възможностите за достъп до фестивали в сравнение с преди пет години са същите, за 29,5 на сто са по-малки, а за 19,5 на сто - по-големи. Данните са общо за страната.


Същите са възможностите за посещение на театър в сравнение с преди пет години за 55,4 на сто от запитаните общо в страната, по-малки са за 27,1 на сто от хората, по-големи - за 17,5 на сто. Близки са оценките и за възможностите за посещение на опера, симфоничен концерт, балет - съответно 53,5 на сто, 32,1 на сто, 14,4 на сто.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни