Свързани новини

15.01.2013 15:39

Експерт: Преимуществата на атомната енергетика са повече от рисковете

Видян 1483 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ядрената енергетика е един от малкото начини ефективно да се защити българското население от резките промените в глобалния пазар на горивата”. Това заяви Ханс-Холгер Рьогнер, енергиен експерт от Кралския институт по технологията в Стокхолм и бивш директор на МААЕ. Той участва в конференцията „За Ядрената енергетика – сигурни доставки, работни места и прогнозируеми цени”. Събитието бе организирано от  Българския Атомен Форум, съвместно с община Белене и Българската академия на науките.


Рьогнер отбеляза, че в целия Балкански регион съществува недостиг на енергия, а изграждането на АЕЦ „Белене” ще повиши значително капацитета на страната ни за експорт. „Това би повлияло не само на приходите от експорт на българската държава, но и за нивото на цените на електроенергията в страната. АЕЦ „Белене” ще доведе до много по-ниски системни разходи в целия сектор”, категоричен е Ханс-Холгер Рьогнер. Според него големият позитив на ядрената енергетика са относително стабилните и ниски оперативни разходи. „Каквото и да говорим, преимуществата на атомната енергетика превъзхождат рисковете”, заяви още Рьогнер.


„Оборот от 70 млрд. евро на година, над 800 компании, работещи в бранша, както и над 900 000 работни места – това са размерите на атомната индустрия в Европа”, обясни Жан-Пол Понслет, директор на международната организация ФОРАТОМ. Според Понслет в този отрасъл Европа е водеща по отношение на възможността за технологично развитие и потенциал за експорт. „До 2050г. 20% от световната енергия ще бъде произведена в АЕЦ, а ядрената енергетика ще става все по-конкурентоспособна. Ако България иска да бъде сред водещите икономики, то тя се нуждае от развита ядрена енергетика”, категоричен е Понслет. Той изтъкна, че подкрепа и желание да развиват отрасъла идейно и действено са заявили Испания, Франция Холандия, Швеция, Великобритания, Полша, Чехия, Хърватия.


„Най-важният въпрос днес е дали трябва или не трябва да се развива атомната енергетика на България. Моят отговор е категорично „ДА, трябва”, защото една нова атомна централа на площадка „Белене” ще гарантира бъдещето на България за десетки години напред”. Това заяви директорът на Института за управление на ядрените знания и съветник към Международната Агенция за Атомна Енергия Янко Янев по време на конференцията. Той подчерта, че избраната площадка в Белене отговаря на най-високите стандарти за строеж на нова атомна електроцентрала. Янев определи като нелепо заиграването с толкова значима тема, като атомната енергетика, защото тя пряко ще рефлектира върху живота на всички български граждани.


„Същината на въпроса на предстоящия референдум е дали да развиваме наука, знания и екологично чисти енергийни източници. Това дали американци или руснаци ще строят новите атомни мощности е вторичен въпрос, който можем да оставим на политиците, за да се чувстват и те нужни”, заяви Любен Дилов-син.


„Ядрената енергетика не означава единствено евтин ток- това е индустрия, наука, цяла пирамида от знания и умения. Атомната енергетика беше, е и ще бъде важна част от развитието на Европа”, отбеляза президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв