Свързани новини

10.06.2019 17:46

Ексдепутат - баща на шефката на премиерския кабинет: чадър на дървената мафия?

Видян 10977 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Партийна династия стои зад новата шефка на премиерския кабинет Деница Желева. Не е ясно дали тесните роднински връзки предхождат назначението, но неин баща е бившият шеф на Горското стопанство в Бургас Румен Желев, който беше и депутат в НС от листата на ГЕРБ. Именно той е смятан за чадър на дървената мафия. От цели 10 години всички правителства на Борисов твърдят, че ще спрат изсичането на Странджа. На практика обаче то става все по-голямо и по-безжалостно.


Всички длъжности на Желев през последните години са пряко или косвено свързани с добив и износ на българската дървесина. От 2009 до 2011 г. той е шеф на Регионална дирекция по горите - Бургас, а след това до 2013г. поема Държавно горско стопанство Царево, чийто шеф пък се мести като кмет от ГЕРБ. Следва пост на зам.-директор на Държавното ловно стопанство Граматиково. Като депутат в 43-то НС той е член на Комисията по земеделието и храните. Работата му във всички тези звена не е случайна. Според източници ГЕРБ целенасочено разполага свои кадри, за да държи горските стопанства, докато фирми от партийния кръг незаконно секат и товарят продукцията в пристанищата на Бургас за износ.


По данни на фирми от бранша българските гори се изсичат за износ предимно към Турция. Кораби от Бургас товарят тонове дървета за износ към южната ни съседка, а бизнесът е по -доходоносен от туризма, без на никой да си дава сметка какво ще става с планината, която само се води защитена по закон.


През 2015г. кметът на Малко Търново Илиян Янчев пръв повдигна в публичното пространство темата за незаконна сеч в Странджа. Тогава той заяви, че схемата е покровителствана именно от Желев.


„Дърва се секат целогодишно. Тировете се товарят и пътуват непрекъснато по пътя от Малко Търново до пристанището на Бургас. Прекрасната дървесина от дъб се изнася за Гърция и Турция, но като дърва за огрев. В същото време местното население в Граматиково например се топли с огрев, сечен от преди две години. Хората се записват и чакат ред повече от половин година”, посочи Янчев. „Всеки тир при малкото проверки на които съм присъствал, е претоварен с 10-15 тона дървесина. Тези превозни средства пътуват по републиканската и по общинската пътна мрежа”, подчерта Янчев.


Незаконната сеч изисква съдействие на всички нива, за да стигне до пристанището продукцията минава по републикански пътни артерии. Подразбира се, че всички проверяващи органи съзнателно си затварят очите. В схемата е оплетена и  местната власт. За едни от най-големите играчи в този мръсен бизнес местните кой знае защо подозират кмета на Камено Жельо Вардунски от СДС -коалиционен партньор на ГЕРБ. Кметът на Царево Георги Лапчев също трябва да е свързан, тъй като е бил шеф на горското преди Желев. Така Странджа е превърната в касичка, а въпросът е колко време още ще оцелее.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    когато боко ти е премиер всичко е възможно.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак