От Коалиция “За да остане природа в България” припомнят, че мярката Пасторализъм бе предложена именно от експерти от НПО и БАН преди повече от 25 години с цел да се опазят откритите площи в Национален парк “Централен Балкан”

Свързани новини

29.08.2023 12:42

Екоактивисти искат спиране на субсидиите за паша в националните паркове

Видян 558 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Природозащитниците от Коалиция “За да остане природа в България” изпратиха отворено писмо до премиера Николай Денков, екоминистъра Юлиян Попов и до агроминистъра Кирил Вътев, в което настояват за прекратяване на субсидиите за сезонна паша (пасторализъм) в националните ни паркове.

    "Това е ключово за опазването на алпийските тревни местообитания и планинските езера и торфища на територията на страната ни, които и без това са под сериозното влияние на климатичните промени и антропогенния натиск. Подпомагането на животновъдите може да става в други региони и/или като се вдигне процентно субсидирането по други мерки", заявяват от екообединението.

От Коалиция “За да остане природа в България” припомнят, че мярката Пасторализъм бе предложена именно от експерти от НПО и БАН преди повече от 25 години с цел да се опазят откритите площи в Национален парк “Централен Балкан”, които намаляваха поради обрастването с дървесна и храстова растителност, главно сибирска хвойна.

Още през 2014-2015 г. обаче става ясно, че вместо да поддържа тези открити високопланински площи, мярката е нанесла щети върху субалпийските и алпийските тревни местообитания, торфища и езера. Причината - заради субсидиите във високите части на планините се появи икономически интерес и започнаха да пасат много повече животни, отколкото пасищата могат да изхранят, вкл. и породи, които никога не са използвали такъв тип тревни ресурси. Оказало се и че многото животни използват активно и замърсяват водните ресурси в планините.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни