Свързани новини

21.06.2012 16:48

ЕК заплаши със съд България заради вятърните турбини на Калиакра

Видян 2193 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия е констатирала, че България не е провела оценка на възможните въздействия на ветроенергийни и други проекти в защитените зони в района на нос Калиакра, съобщиха от пресслужбата на комисията в Брюксел, цитирани от mediapool.


ЕК призовава България да спази действащото законодателство на ЕС. Ако страната ни не изпълни това искане в рамките на два месеца, Брюксел ще отнесе казуса до Европейския съд. В случай, че срещу страната ни бъде заведено дело, комисията може да поиска изпълнение на временни мерки, както и промяна в съответните проекти, уточняват от ЕК.


През 2008 г. екологични сдружения изпратиха жалба до ЕК, че уникални природни местообитания са унищожени в района на Калиакра заради строителството на ветроенергийни паркове. Един от тях е на фирма “Инос 1”. Той попада изцяло в обхвата на защитената мрежа "Натура 2000".


Според директивите на ЕС за птиците и местообитанията всеки проект, който може да има съществен отрицателен ефект върху области, които са част от мрежата "Натура 2000", трябва да мине през предварителна оценка, преди да започне работата по него. В същото време и директивата за оценка на въздействието върху околната среда има за цел да гарантира, че всеки проект, който има ключов ефект за околната среда, се оценява адекватно, преди да бъде одобрен.


Според Еврокомисията България не се е съобразила с тези директива на ЕС, като е позволила осъществяването на голям брой проекти в района на нос Калиакра – важна зона за птици – без необходимата оценка на околната среда и продължава с тази практика. По този начин териториите, определени като специални защитени зони (СЗЗ) по Директивата за птиците, са станали недостатъчни.


Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекти са били узаконени без адекватни оценки на техния ефект върху уникалните местообитания и видове на Калиакра, както и върху хилядите птици и прилепи, които прелитат над региона ежегодно.


През декември 2008 г. и септември 2011 г. ЕК изпрати до българските власти официални уведомителни писма във връзка с неспазването на съответните европейски директиви. При все, че българските власти поддържаха редовен контакт с Европейската комисия и предоставиха информация, даваща възможност за допълнителен анализ, България продължава да е в нарушение на трите директиви, посочват от Брюксел.



Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей