Според египетския Генерален орган за инвестиции и свободни зони (GAFI) Кайро работи за привличане на повече руски инвестиции и насърчаване на съвместни проекти. Държавният орган иска да улесни притока на чуждестранни инвестиции в северноафриканската страна.

Свързани новини

14.08.2023 17:00

Египет търси мащабни инвестиции от Русия

Видян 1321 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според египетския Генерален орган за инвестиции и свободни зони (GAFI) Кайро работи за привличане на повече руски инвестиции и насърчаване на съвместни проекти. Държавният орган иска да улесни притока на чуждестранни инвестиции в северноафриканската страна.

"Русия присъства в много инвестиции в Египет. Те инвестират в редица отрасли като хранително-вкусовата промишленост, петролната промишленост и машиностроенето", заяви главният изпълнителен директор на GAFI Хосам Хейба по време на пресконференция тази седмица.

Москва и Кайро засилват икономическото си сътрудничество и през 2022 г. търговският оборот скочи до над 6 млрд. долара, отбелязвайки 30% увеличение спрямо предходната година.

Руският президент Владимир Путин заяви по време на срещата на върха Русия-Африка през юли, че отношенията с Египет са стратегически по своя характер, като отбеляза, че двете страни имат множество мащабни съвместни проекти.

Едно такова предприятие е първата египетска атомна електроцентрала в Ел Дабаа, която в момента се изгражда и се управлява от руската държавна енергийна компания Росатом. Централата ще се състои от четири блока, използващи руската технология ВВЕР, всеки с мощност 1200 MW и оборудван с реактори ВВЕР-1200 от поколение III+ - най-модерната налична технология в момента. Египет очаква съоръжението да заработи с пълен капацитет до 2030 г.


Двете страни работят и по създаването на руска индустриална зона в района на Суецкия канал. В близко бъдеще Египет може да подпише споразумение за свободна търговия с ръководения от Русия Евразийски икономически съюз (ЕИС), което може да допринесе за по-нататъшна диверсификация на търговията, заяви неотдавна руският заместник министър-председател Денис Мантуров.



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец