„Българската икономика се представя много добре. Очаква се доста по-трудно да влезем в 3% дефицит", коментира министърът.

Свързани новини

26.04.2023 17:32

Едноцифрена инфлация до юли: Министър

Видян 633 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Шести месец инфлацията върви надолу”, отчете в ефира на Bulgaria ON AIR служебният министър на икономиката Никола Стоянов. “Днес сме на 14%. Не мога да кажа дали е най-високата в Европа, но е сред най-високите. Очакванията ми са през лятото, юни-юли, инфлацията да стане едноцифрена”, прогнозира той.

„Българската икономика се представя много добре. Очаква се доста по-трудно да влезем в 3% дефицит", коментира министърът.


По отношение на цените на продуктите у нас Стоянов увери, че държавата ще следи за тяхното повишаване и категорично няма да допусне такова. Той отбеляза, че продължава да е висок интересът към специализирания тематичен сайт, който бе пуснат от МС - около 10 хил. посещения дневно. Според него порталът има сериозна регулаторна функция, тъй като и институциите следят стойностите, които страницата показва.
"В някои категории вече има по-сериозни намаления на цените - олиото, маслото, киселото мляко. Има доста продукти, които се задържат на същите нива. Не е това, което търсим, но за момента сме доволни от резултата. Виждаме много промоции, но те са временно намаление. Ние искаме трайно и сериозно поевтиняване - намаления от 10 до 20%.


Очакваме при все повече продуктови групи да има намаление. Когато виждаме, че цената на едро пада, цената на суровината пада, трябва и цената на дребно да започне да пада", поясни министърът.
Стоянов е на мнение, че с тавана на надценките може максимално да се ограничи намесата на държавата и в същото време да се гарантира на потребителите поне един продукт на поносима цена.
По думите му решението на МС за забрана на вноса на продукти от Украйна е своеобразна антидъмпингова мярка. Министърът очаква да се стигне до общоевропейско решение по въпроса. "В момента, в който видим на едро дори минимално мърдане на цените нагоре, България има инструментите и веднага вносът ще бъде разрешен”, подчерта той.
Стоянов завърши с думите, че е трудно да се режат социални разходи. Той апелира НС да подходят разумно с решенията за бюджета.


























Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей