Свързани новини

26.05.2021 16:23

Двоен скок на здравните жалби: Омбудсманът

Видян 1101 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Близо два пъти са се увеличили жалбите в областта на правата, свързани със здравеопазването”, заяви омбудсманът Диана Ковачева на международна конференция на тема Основни права и медицинско право. „За миналата година те са над 1000, като не се броят тези от хора с увреждания”, отечете тя. „Увеличаването им не се дължи само на пандемията”, посочи Ковачева.


Най-честите са свързани с достъпа до медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, качеството на медицинските услуги, съмнения за лекарски грешки, медицинските експертизи, забавяне на експертизите, здравното осигуряване и обезщетенията, проблеми за нарушени социално-икономически права, проблеми с ваксинирането и ваксинационните сертификати.


При издаването на документите за имунизация срещу К19 нямавъзможност за корекция при грешки и получаването на сертификат, когато хората са ваксинирани с различни препарати. Другият  проблем според Ковачева е въпросът с лекарите, които са прекратили договорите си с НЗОК. 73 от тях са прекъснали своята практика за м.г., като по този начин близо 70 000 пациенти са останали без личен лекар.  Ковачева се надява, че може да се намери начин хората да бъдат уведомявани при прекратяването на договорите на джипитата с НЗОК.


Последният казус е наредбата за медицинска експертиза.”Не е справедлив начинът, по който се формира оценката за експертизата на хората с увреждания”, категорична бе Ковачева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион