Свързани новини

07.11.2023 20:11

ДПС прие ПП в АЛДЕ: Семейство са вече

Видян 5860 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Промяната вече е под крилото на Сараите в Брюксел. ДПС, която председателства либералната европартия АЛДЕ с група Обнови Европа в ЕП и то чрез най-вероятния бъдещ лидер на Движението Илхан Кючюк, прие за член на своето семейство Продължаваме промяната. Това стана след 2 г. кандидатстване. Досега управляващата за втори път България партия нямаше европейска легитимация, а Ахмед Доган й я осигури.


Новината дойде успоредно с трусовете в ДПС. Припомняме, същия ден - вторник, Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на Движението. И.д. ще бъде Доган. Говори се, че той ще бъде сменен на конгрес през януари от Делян Пеевски или Кючюк.


По устав новият лидер на ДПС трябва да бъде избран в началото на 2024 г., което ще стана в навечерието на предстоящите евроизбори. Очевидно тогава Сараите и ПП ще се явят като едно семейство, представляващи либералната фамилия. Дали това е крачка и към бъдеща правителствена Сглобка у нас в навечерието на въпросния вот, примерно при ротацията на кабинета, засега не е ясно.


Само напомняме, че близкият до ДПС кмет на Пазарджик не получи традиционната подкрепа на Движението на неделния втори тур на изборите, след като водеше убедително след първия. 2 жеста от ДПС в рамките на 2 дни и то при завръщането на върха на Доган - това със сигурност не е струпване на случайности.


Междувременно стана ясно, че Пеевски вече е единствен шеф на ПГ на ДПС. Припомняме, че от няколко месеца той измести като присъствие Карадайъ, който изчезна от публичното пространство.


На практика Пеевски бе неформалният водач на Движението и на държавата през последните месеци, през които той фактически пое и кормилото на настоящата Сглобка. А след формалното легитимиране на неговото лидерство тази роля очевидно само ще се засили.



 Илиян Костадинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец