Свързани новини

22.04.2021 12:04

Досега кабинетът обслужваше руските интереси: Цветан Цветанов

Видян 3100 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е под постоянен натиск от страна на Русия, българското правителство досега обслужваше руските интереси.
Фокусирани във вътрешнополитическата криза у нас, ние нямаме позиция по важни стратегически проблеми, които засягат сигурността и бъдещето на страната. Ревизията ще блокира допълнително управлението на държавата и ще противопостави институциите. Трябва да се направи ревизия по една или две теми, сред тях е тази за газопровода „Турски поток", защото тя увеличи влиянието на Москва и представлява необоснован финансов риск за България.
Държавата се намира в турбулентност и тя може би ще продължи няколко месеца. За нас, Републиканци за България, актуализацията на бюджета е първа и неотложна задача.
Това заяви в интервю за БГНЕС Цветан Цветанов, председател на ПП „Републиканци за България".


Как България трябва да се противопостави на руската хибридна заплаха?



Проблем е, че е в момента страната ни е в политическа криза. Дори след избора на новия парламент, ние нямаме абсолютно никакви хоризонти, които да очертават външната ни политика, защото всички сме фокусирани върху това как се противопоставяме, но не е и да гледаме напред. Що се касае до това, което се случва с руската агресивна политика, която Москва води в нашия регион и въобще в бившия Източен блок, мога да кажа, че в момента сме доста притеснени, но ние нямаме позиция на страната за Украйна. Знаем каква беше реакцията на Румъния, на Прибалтийските републики, позицията на НАТО. Ние само в общи линии подкрепихме позицията на НАТО, но всъщност не се противопоставяме на това, което се случи и никой не говори по тази тема.
Говорим за шпионски скандал. В Чехия само преди дни излезе изключително критична и много тежка информация, която е свързана с влиянието и операции, които провежда ГРУ на територията на държави от ЕС. Взривът във военен склад в Чехия през 2014 г., главният прокурор на Чехия говори за връзката между случаите на отравяне на Гебрев в България и на Скрипал във Великобритания. Да погледнем внимателно през 2014 г. у нас имаше 4 експлозии на територията на военнопромишлени комплекси. Това означава, че действително ние сме под постоянен натиск от страна на Русия, но също така и българското правителство досега обслужваше руските интереси.
Защото газопроводът „Турски поток" струва 3 млрд. лв. на българския данъкоплатец, рискът е само за България. Той увеличава влиянието на Русия. „Турски поток" не само не допринася за диверсификацията на газовите доставки, но не допринася и за газификация на изоставащите региони, през които минава и не гарантира тяхното развитие. Трасето на този газопровод минава само на 5 км от Видин, но няма никакво отклонение за тази област, която както знаем е една от най-изоставащите. Няма газифициране, което означава, няма и икономика. Така ние всъщност не можем да противодействаме на това влияние, което Русия всеки път ни налага.
След като минаха изборите видяхме как министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде възможност за увеличаване на цената на „синьото гориво" за страната през „Булгаргаз". Това са зависимости. Ние реално не постигнахме диверсификация с интерконектора между Гърция и България, 11 години тя не може да се направи. В същото време „Турски поток" бе изграден за година и половина.
В момента новото 45-то Народно събрание се фокусира върху това как да разследва цялостното управление за последните години – това е кауза пердута, няма как да бъде изпълнено, защото това означава, че трябва НС да блокира всички държавни институции и да се занимават само с някакво политическо противопоставяне. Ревизия трябва да се направи на една или две теми, сред тях е въпросът за „Турски поток". Този тръбопровод стана прекалено бързо, носи огромен риск за фискалната политика на държавата заради изтеглените заеми от „Булгартрансгаз" и не обслужва националния интерес.
Нямаме газов хъб – това, което ние се представяше само преди година и половина. Как се взимаха тези решения, как се правеха тези процедури? И мисля, че от там вече може да се види какъв е бил моделът на управление и как всъщност ние сме увеличавали зависимостта от Русия, а не сме се противопоставяли. На въпроса, който зададохте за хибридните атаки, ние не можем да се противопоставим с политиката и решенията, които взима българското правителство. Вие говорите за хибридни атаки, а ние нямаме концепция и визия за това как да се работи.



Вие бяхте един от първите, които преди три години, когато избухна аферата Скрипал, призовахте за изгонване на руски дипломати, но никой не Ви послуша?



Дори бях смъмрен от страна на Борисов и руския посланик тогава в страната, който каза, че моите изказвания не остават незабелязани за Москва.



Тогава предложението, което направихте се базираше на това ние да реагираме солидарно с нашият съюзник Великобритания, или на това, че имахте някаква допълнителна информация, която Ви караше да бъдете неспокоен заради тези руски действия?



Първо в такава ситуация трябва да бъдеше солидарен с Евроатлантическия пакт, към който принадлежиш и с развитите демокрации, които декларираха много ясно, че демократичният свят е застрашен от подобен подход на Русия. Но имаше и данни, които също показваха, че тази съпричастност е била много ясно изразена от страна на Русия към тогавашния момент. Смятам, че дори тогава Бойко Борисов не е боравел с цялата информация от нашите евроатлантически партньори, за да може действително българското правителство да взема адекватна позиция и респективно МВнР. Така, че можем да кажем, че и двете. Но дори една Унгария тогава, която е свързана с руски и китайски интереси, изгони руски дипломати. България беше пасивна.
И, ако наблюдавате процесите през годините, винаги, когато е трябвало да се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

дева