14.06.2022 16:06

Доходите и законите ни стопиха с 1,5 млн. за 10 г.: Тренд

Видян 4464 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За 91% от българите ниските доходи са изключително сериозен проблем, сочи изследване на Тренд. “Това вероятно е и сред основните причини за емиграцията и изтичането на мозъци от България“, заяви пред БНР Димитър Ганев от агенцията. “България се топи“, отечете още той.

Експертът представи данните от последното предрояване на НСИ, според които България е намаляла с 1,5 млн. души през последните 10 г. Ако тенденциите за смъртност, раждаемост и емиграция се запазят, то очакванията са през 2030 г., населението ни да е малко над 6,5 млн.



Ганев добави, че част от мерките за борба с демографската криза не непременно са свързани с отделяне на средства от бюджета, а по-скоро с промяна на законодателството.



“Една от ключовите инициативи е привличането на хора от чужбина или на т.нар. българска диаспора не само от Западна Европа, но и от С. Македония, Молдова, Украйна т.е. там, където има етнически българи. И не става дума само за пари, а за компетентна държавна политика, която да прокара законови промени, които да улеснят тези българи, а и чужденците, да работят в страната ни. Но разочароващото в случая е, че не виждам нещо да се прави в тази насока. Знаете ли колко е тежка процедурата за един бесарабски българин, например от Молдова или Украйна, да дойде да работи тук.



Той трябва да премине през една административна одисея. Кому е нужна? Междувременно България и българският бизнес страдат от хроничен недостиг на работна ръка! И тук не става дума че тези хора ще дойдат и ще вземат работните ни места, защото просто няма хора за тези места“, посочи експерът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв