Денков и Радев

Свързани новини

05.06.2023 17:40

Доброто върна мандата с поправки след Записгейт

Видян 5556 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кандидатът за премиер на ПП/ДБ акад. Николай Денков върна на президента Румен Радев изпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. След броени часове държавният глава издаде указ за съставяне на кабинет. Извънредното заседание на НС, на което ще бъдат официално избрани премиер, структура и състав на МС, ще се проведе утре от 13.00 ч.


Седмица по-рано Мария Габриел от ГЕРБ/СДС връчи празна папка на държавния глава с уговорката, че партията на Бойко Борисов ще подкрепи кабинет на Доброто. Сега, по план тя и Денков трябва да се редуват ротационен принцип за шевския пост в МС, като – през първите 9 месеца тази роля трябва да поеме бившият зам.-министър при Борисов и просветен шеф при Петков-Нинова.


Напомняме, че коалицията ПП/ДБ авансово обяви имената на министрите си, още в началото намай и преди да получи втория мандат, както поиска от тях лидерът на ГЕРБ/СДС. Тогава Денков заяви, че Доброто няма да прави промени в проектокабинета си, но изтичането на скандалния запис на Промяната първо доведе до замразените преговорите, а по-късно и до смени в МС. Още при връчването на втория мандат Радев призова кандидата за премиер на Промяната да преосмисли оползотворяването на папката заради скандала със записите.


В петък от ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС все пак представиха официално имената на министрите в проектокабинета с втория мандат.


В него остана бившият финансов министър при Петков-Нинова и съпредседател на Промяната Асен Василев, който бе най-неприемливата фигура за Борисов, а сега отново е номиниран за същата длъжност. Припомняме, че работата му в МФ започна с "изчезнали" 9 млрд. лв. от държавния резерв. Под негово ръководство не беше взет и заемът с 0% лихва, който след това все пак беше изтеглен, но вече на 5%, като авансово се знаеше, че ставката ще се вдигне. За тайните срещи на Василев с Лукойл, който точеше след тях 200 млн. лв. месечно над нормалната печалба, за 30% надбавка за посредници над цените на газа, за "мъртвите души" за 150 млн.лв. в числото за украинските бежанци.


Под ръководството му бяха взети и 1,1 млрд. лв. от НЕК.
В проектокабинета пак влиза Андрей Цеков, който е номиниран за шеф на МРРБ. Той вече за трети път е депутат от Промяната, беше зам.-министър на финансите при Петков-Нинова и през него минаваше т. нар. схема 10+4% за ресто от пътните строители, покрай която вече има мистериозен смъртен случай. Цеков е дългогодишен главен юрист, а също шеф и съдружник в 10 фирми на получилата стотици милиони лева в държавни поръчки при Статуквото Главболгарстрой холдинг.


В угода на ГЕРБ - ПП зачеркна Даниел Лорер и сложи на негово място Милена Стойчева за шеф на иновациите и растежа. Галин Цоков измести Генка Петрова - за шеф на МОН, Румен Радев (съименник на президента) трябва да оглави енергетика вместо Радослав Рибарски (виж чий е той тук). Иванка Шалапатова пък бутна Иван Кръстев за социален министър, за когото Борисов каза, че е “на Путин”. Месо-олигархът Кирил Вътев е новата номинация за МЗХ вместо проф. Христо Даскалов. Правосъдието трябва да поеме Атанас Славов на мястото на Милен Матеев. Зарица Динкова подхваща туризма вместо Гергана Кабаиванова, а Юлиан Попов екологията в размяна на Георги Табутов. Кръстю Кръстев е номинацията за шеф на МК след зачеркването на Яна Генова. Богдан Богданов подхваща икономиката вместо Юлиан Войнов.


Ето и другите имена в проектокабинета на ПП/ДБ с подкрепата на ГЕРБ/СДС, които останаха без промяна: Георги Гвоздейков е предложението за министър на транспорта, Александър Йоловски трябва да поеме електронното управление, Христо Хинков може да се заеме със здравеопазването, а спортното министерство отива при Димитър Илиев.


Тодор Тагарев, срещу когото скочиха военните от ВСС пак е вариантът за министър на отбраната. В списъка остана и Калин Стоянов за МВР, който водеше билите протестиращи срещу Борисов през 2020 г. През 2021 г. той е бил обвинен в., че като директор на ГДБОП е принуждавал прокурори по разследването за изтеглените с чували 53 млн. лева, предвидени за АМ Хемус, но делото е прекратено. Той е пряко отговорен и за мистерията със смъртта и за “телепортирането” на брат Галев.


Егор Глазунов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева