Свързани новини

16.07.2014 15:50

До два месеца Лъвов мост ще бъде реставриран

Видян 1347 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стартира проектът за реконструкция на столичния Лъвов мост, в рамките на който ще бъдат реставрирани бронзовите фигури на лъвовете.


Предвижда се и изграждане на ново кръстовище, което трябва да бъде готово в края на октомври, съобщи пред bTV заместник-кметът на София Тодор Чобанов.


Четирите бронзови фигури на лъвовете ще бъдат реставрирани от екип на скулптора и реставратор Марин Марков. Процедурата ще струва 300 000 лв. и ще продължи около два месеца, допълва Чобанов.


„Фигурите са засегнати от непрекъснатите вибрации от преминаващите автомобили и замърсеният въздух от вредните газове, който е повлиял на бронза”, обясни той и посочи, че най-много е пострадал един от лъвовете. Днес фигурата беше демонтирана от моста и транспортирана до леярната в Требич, където ще бъде реставрирана.


„Останалите три фигури, както и балюстрадата на моста, ще бъдат реставрирани на място, ще бъдат реконструирани и липсващите осветителни тела, за да придобие оригиналният мост пълния си блясък”, уточни заместник-кметът.


Чобанов припомни историята на Лъвов мост като разказа, че идеята за неговото съграждане идва от Христо Г. Данов - просветен деец, един от основоположниците на книгоиздаването в България. Данов предлага да се създаде обществен комитет, който да увековечи паметта на загиналите борци за свобода в навечерието на Освобождението.


„Така по идея на Данов техният паметник се решава да бъде мост, защото много от загиналите са обесени именно тук, на съществуващия преди Шарен мост”, допълни Чобанов.


Строителството на моста започва през 1889 г. и струва 260 000 златни лева.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог