Остров Айли край западното крайбрежие на Шотландия

Свързани новини

17.06.2023 17:06

Дивият, отдалечен остров в сърцето на индустрия за милиарди долари

Видян 9137 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До дъждовния остров Айли край западното крайбрежие на Шотландия невинаги е лесно да се стигне. От континенталното пристанище Кеннакрайг три пъти дневно се движат неустойчиви фериботи, а честите морски мъгли могат да нарушат работата на малките пътнически самолети, които ежедневно летят от Глазгоу.

Въпреки това островът привлича стотици хиляди посетители от цял свят всяка година. За какво идват те? За уиски.

Въпреки малкия си размер и населението от едва 3000 души, на остров Айли се намират девет, а скоро ще станат 11, от 145-те действащи дестилерии в Шотландия. Отличителният опушен вкус на сингъл малца е спечелил почитатели в цял свят. На една страница от книгата за посетители на дестилерията Ardbeg в южната част на острова са изброени адреси от Обединеното кралство, САЩ, Австралия, Украйна, Нидерландия, Германия, Дания и Тайван.


Джаки Томсън, която работи в посетителския център на Ardbeg повече от 25 години, описва тези посещения като "поклоннически пътувания" - сякаш между хората и уискито има духовна връзка. Тя си спомня как една сутрин пристига в дестилерията и открива мъж от Токийския филхармоничен оркестър, който свири на цигулка на брега на морето; други фенове от чужбина са избрали да се оженят там.

Част от причината е, че когато става дума за сингъл малц от остров Айли, мястото и вкусът са толкова дълбоко преплетени. Соленият вятър, който духа от белите пясъчни плажове, се утаява в древните торфени блата, които се събират, за да захранват пещите, в които се суши ечемикът, придавайки на уискито опушен, земен вкус.

"Това е течност, която тече във вените на хората", казва Томпсън. "Тя е много важна част от кръвта и истинското сърце на остров Айлаи - достатъчно е да отидете в кръчмата в петък или събота вечер и ще усетите това много силно."

Уискито заема централно място в идентичността на острова и е в основата на неговата икономика, като представлява значителна част от международния износ на Шотландия. По данни на Асоциацията на шотландското уиски (SWA) през миналата година на 174 пазара е продадено шотландско уиски на стойност над 6 млрд. паунда (7,5 млрд. долара), което представлява три четвърти от износа на храни и напитки от страната и почти една четвърт от британския износ. Туризмът, свързан с уискито, също е нараснал, като дестилериите се посещават от над 2 милиона души годишно, което ги прави третата най-популярна атракция в страната.


 Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв