Свързани новини

21.09.2020 14:21

Директори и МОН на спешна среща заради глобите за неносене на маска

Видян 2571 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Директори настояват за спешна среща с Министерството на образованието заради глобите, на които подлежат те при неспазване на противоепидемичните мерки и най-вече при неносене на маска от ученици. Това съобщи за "Сега" председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

Повод за исканата среща стана изявлението на представител на столичната РЗИ, който в края на миналата седмица обяви пред Би Ти Ви, че ако ученик не носи маска в закритите помещения, като коридори, библиотеки и т.н., то глобяван ще бъде директорът, тъй като противоепидемичните мерки на здравното министерство важат за всички. Според насоките на МОН носенето на маски в закритите помещения в учебните заведения също е задължително. Така, за първо нарушение глобата за физическо лице (според закона за здравето) за неспазване на въведените от здравния министър противоепидемични мерки, и по-специално за неносене на маска, е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. За юридическо лице глобите са от 500 до 2000 лв., а при повторно решение - от 2000 до 5000 лв.

Изявлението обаче предизвика буря от недоволство сред учители и директори, според които не бива да бъде санкциониран директор за това, че ученик от училището им е бе маска. Учители споделяха, че някои деца просто не носят маски и отказват да слагат такива и за това не е редно да плаща училището. Преподавател например разказа, че на направена забележка на 4-класник да си сложи маска, той му подал лист хартия. "Като не я взех, то я отвори и прочете, че джипито му е написал да не носи продължително време маска. Аз му отговорих, че 5 мин. не е продължително време. Не ме отрази изобщо. Предложи ми да разговарям с джипито или майка му", споделя учител.

"Има ученици, особено в гимназиален етап, които не желаят и не спазват мерките в училищата, подкрепени от родителите си. МОН се страхува да изкаже категорична позиция за носене на отговорност от тях за неспазване на правилата! Защо за пореден път директорите да носят тази административна и финансова отговорност?!", питат педагози. "Не може и не трябва това, което е отговорност на МС, МЗ да се прехвърля като отговорност и задължение на училищата. Седем месеца държавата не се справя с проблема, а се очаква от един директор да се справи с този проблем", подкрепят ги други преподаватели.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.