Свързани новини

04.06.2010 11:17

Димо Гяуров: Разузнавателните служби да са под една шапка

Видян 1640 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разузнавателните служби в страната трябва да са под една шапка, каза бившият директор на НРС и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Димо Гяуров.


“Винаги съм твърдял – да, трябва да са заедно. Навремето писах подобен проект – военното и цивилното разузнаване да бъдат обединени и да изпълняват съвместни действия. Вече няма външен аспект на разузнаването, няма непосредствена заплаха за страната ни, отмина времето на студената война и се обезсмисля военното разузнаване”, обясни Димо Гяуров. По повод дебатите в обществото, на чие подчинение трябва да бъдат службите, синият депутат беше категоричен, че винаги е твърдял - към изпълнителната власт. “Но като цяло е доста условно да се говори за подчинение на службите. Конституцията не предписва на президента никакви правомощия в тази област, освен като главнокомандващ. Той само назначава и освобождава служителите”, обясни бившият директор на разузнаването. Той допълни, че въпросът с подчинението на службите остава нерешен през годините. “Координацията, подчинеността на службите, е проблем, който не е решен за последните 15 години. И това е слабост на нашата система”, продължи Димо Гяуров. Той обаче подчерта, че в Стратегията за национална сигурност, която вече е качена на страницата на правителството, не се съдържа този въпрос. Според него една такава реформа – обединение на цивилното и военното разузнаване – би довела до по-добра координация, по-добро дефиниране на задачите и по-качествена работата на службите. Димо Гяуров заяви, че “адмирира” усилията на правителството да изготви Стратегия за националната сигурност, но според него тя има пропуски и има какво да се доработва в нея. “Последната Стратегия беше писана през 1998 година, добре, че сега събраха сила да го направят, но има нужда от доработка във всичките й части. Не бих казал, че е лоша, по-скоро авторите й не са си изяснили добре самата концепция. Затова премиерът съвсем разумно предложи да бъде качена на сайта и така всички учени и всички, които разбират от тази област, да се включат в широка обществена дискусия. А краят на целия този процес ще сложи НС, защото ще трябва да я приеме. Според мен до есента тя вече ще е факт”, прогнозира Димо Гяуров. Според него, това, което липсва в стратегията, е че не е разписано ясно как точно ще бъдат постигнати поставените цели. “Повтарям: адмирирам този опит, но това е база за развитие”, подчерта бившият директор на НРС.
По повод доклада за дейността на ДКСИ, който беше приет вчера и казаното от нейния председател Цвета Маркова, че отчетът е рутинен, депутатът от Синята коалиция заяви: “Точно срещу твърдението, че е рутинна работа възнегодуваха и Иван Костов, и колегите в НС. Изумих се, че няма регистър на хората, които са получили допуск до архива на комисията. Ако това е вярно, това е скандал”, категоричен беше Димо Гяуров. Той допълни, че напоследък често сме свидетели на изтичане на класифицирана информация. “За съжаление, сме свидетели на масово изтичане на информация. Не е толкова видимо в момента, изглежда тихичко. Но съгласете се, че не може да се подмятат документи по медиите с гриф”, допълни още Димо Гяуров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес се постарайте да се съсредоточите върху текущите си задачи

Днес се постарайте да се съсредоточите върху текущите