А аз съм в непосредствена близост до най-стария парламент в света, датиращ от 930 г., и слушам история за варене на вещици.

Свързани новини

15.10.2023 07:12

Диамантени гейзери, бълбукащи кални басейни и парещи езера са вълнуващи гледки, които можете да видите по време на тази обиколка на New Scientist из Исландия

Видян 13440 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Намираме се в средата на огромна равнина от назъбени, сиво-зелени лавови скали, на върха на километрични рани в земната кора, където два континента - Европа и Америка - бавно се разкъсват.

А аз съм в непосредствена близост до най-стария парламент в света, датиращ от 930 г., и слушам история за варене на вещици.

Ако това звучи прекалено драматично, то е защото е така. Това е Тингвелир, огромен естествен амфитеатър, пълен с мърморещи вулкани, бълващи кални басейни и парещи езера (оттам и вещиците), в далечния югозапад на Исландия, на около час път от столицата Рейкявик.

Участвам в специална обиколка на New Scientist за геологията, историята и екологията на този уникален остров и вече научавам, че всичко в Исландия е съпроводено с щипка пламенен ужас - включително и цената на алкохола (най-добър съвет: купувайте си алкохол в държавните магазини).



Горе е Тингвелир - "огромен естествен амфитеатър, пълен с мрачни вулкани, бълбукащи кални басейни и парещи езера" в крайния югозапад на Исландия.

От Тингветлир се отправяме към Гейсир. Това е оригиналният "гейзер", въпреки че в наши дни сестрата на Гейсир, Строкур, предизвиква възторг у туристите. На всеки около десет минути той изригва с потоци от гореща пара и течност.


Не би трябвало да е толкова забавно, колкото е. Понякога Strokkur ви кара да изчакате допълнителни няколко минути, за да увеличите напрежението. След това: Уомф! От време на време, сякаш за разнообразие, той се замисля и прави няколко десетметрови изригвания за няколко секунди, заливайки непредпазливите.

Всеки път, когато Strokkur прави своя трик, тълпата избухва в щастлив смях - и след това всички се отправяме към модерното, просторно кафене за така необходимото освежаване. Опитайте агнешката супа с мащерка, може би с добре охладен Einstok Arctic Pale Ale.

Оттук се отправяме към приятно шикозен четиризвезден хотел в малкото селце Вик на южния бряг. Получаваме лекция за магмата и вкусна треска, както и торта skyr със сос от червени плодове, а също и ценния шанс да видим ефирните зелени завеси на Северното сияние - които се виждат най-добре от красивата църква на върха на хълма.


Не забравяйте да вземете със себе си горещ чай, топла шапка и ръкавици и специализирано телефонно приложение за наблюдение на Северното сияние, като например My Aurora Forecast. Вземете си и много търпение.

На следващия ден се отправяме към вътрешността на страната на борда на исландски Superjeep, преминавайки през кисели ферми, парливи геотермални електроцентрали и странния забележителен център за лава, наподобяващ музей, който се гордее със "земетръсни коридори" и мощни 3D модели на "мантийни шлейфове".

Ще се запознаем и с впечатляващата, изпълнена с кръв история на Исландия. Например древната църква Хофскиркя с нейния покрив от трева, страховито гробище, езически основи и жертвен каменен олтар.


След това се изгубваме в централната пустиня на падащи катаракти и ледници. Докато се наслаждаваме на великолепието, пием ароматен местен шнапс, наречен Brennivin, за да забъркаме парчета ферментирало месо от акула, известно като hakarl. Шнапсът е приятен...

След това дните се размиват в блестящ водовъртеж от плашещи, ужасяващи чудеса.


Първо идва Рейнисфяра - царство на извисяващи се тъмни морски комини, елегантни пластове от черен като въглен пясък и шестоъгълни тераси от базалтови скали. Сякаш Ибиса е преработена от Дявола.


 Недалеч е ледниковата лагуна Йокулсарлон, където тюлените се разхождат между бели, сиви и тюркоазени айсберги. По здрач Йокулсарлон е особено забележителен, тъй като наклонената северна слънчева светлина прозира през ледовете, превръщайки ги в миниатюрни, полупрозрачни, синьо осветени Тадж Махали, които се носят мечтателно към тъмнеещото море.


Сега идва най-голямото чудо - ледената пещера Ватнайокутл, която се намира в най-големия ледник в Европа.



За да стигнем дотам, пресичаме с барут пустошта. След това слагаме задължително каска и челници - ледените пещери са опасни - и започваме похода през черния като Мордор пясък. След час се изправяме пред важен прорез в сиво-белия ледник. Това е зеещият вход на ледената пещера.


Вътре се движим по мокри пътеки, преди водачът да ни каже да загасим фаровете и да оставим тъмнината да се спусне. Защо? Защото това не е истински мрак. Когато очите ни се приспособяват, разбираме, че сме заобиколени от хиляди години застинало време.



Над нас, до нас и около нас има ледени стени, подове и тавани, пронизани от древна синя дневна светлина, докато пещерата се променя и топи в милиони звънтящи каскади.


Прилича на сюрреалистична и кристална халюцинация. Страшно е, странно, трогателно и огромно.


Това е славното, смразяващо сърце на страната на леда и огъня и напълно си заслужава, въпреки страховитата цена на бирата.



By Sean Thomas


Източник: DailyMail




 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв