Свързани новини

07.07.2020 13:09

Дезинфектанти с метилов алкохол са ослепили и убили хора в САЩ

Видян 1351 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Токсични дезинфектанти със съдържание на опасния метилов алкохол са ослепили и убили хора в Съединените щати, предупреждават от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата, предаде бТВ.


За втори път агенцията обновява списъка си с опасни дезинфектанти, в които е открито наличие на метилов алкохол – силно отровно химично съединение, което най-често се получава при неправилната дестилация. Той може да бъде изключително отровен дори при преминаване през кожата.


Преди месец агенцията публикува списък с девет препарата за дезинфекция, които съдържат метанол. Един от тях е с колосалните 81% метанол и никакъв етанол – безопасният алкохол, който се използва за направата на дезинфектанти.


До момента нямаше данни за отравяния или жертви, но в новия си списък от 6 юли, агенцията е документирала няколко отделни случая на „възрастни и деца, които поглъщат дезинфектант за ръце с метанол, което довело до слепота, хоспитализация и дори смърт“.


При поглъщане на метанол човешкият метаболизъм го превръща във формалдехид, след което в киселина. Това може да доведе до завишени количества в кръвта, които да повредят органите и тъканите на тялото – най-вече оптичния нерв.


Изпиването на дори 30 милилитра метанол или 2 чаени лъжички може да бъде смъртоносно за деца, а дори по-малка доза води до ослепяване.


Поглъщането на метанол, обаче, не е единственият начин той да отрови тялото. При вдишване или преминаване през кожата той е също толкова опасен. С натрупване в тялото той причинява гадене, повръщане, главоболие, замъглено зрение, перманентна слепота, гърчове, кома, увреждания на нервната система и дори смърт.


„Всички хора, които използват тези токсични продукти по ръцете си са в риск, но малките деца, които без да искат го поглъщат, или тийнейджърите, които го пият като заместител на алкохол, са най-уязвими“, коментират от агенцията.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион