Свързани новини

17.11.2020 11:11

Децата са свръх разпространители на Ковид: Проучване

Видян 1396 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследване на повече от половин милион души в Индия, които са били изложени на новия коронавирус SARS-CoV-2, предполага, че продължаващото разпространение на вируса се дължи преди всичко на децата, съобщава princeton.edu.


Освен това е установено, че децата и младите хора са потенциално много по-важни фактори за предаването на вируса - особено в домакинствата -, отколкото са установили предишни проучвания, според доклад на изследователи от САЩ и Индия, публикуван в списание Science.


Изследователи от Принстънския институт за околна среда (PEI), Университета Джон Хопкинс и Калифорнийския университет, Бъркли, са работили със служители в областта на общественото здраве в югоизточните индийски щати Тамил Наду и Андра Прадеш, за да се проследи пътя на инфекцията и смъртността при 575 071 лица, които са били контактни към 84 965 потвърдени случая на COVID-19, болестта, причинена от ТОРС-CoV-2. Това е най-голямото проучване за проследяване на контакти - което е процесът на идентифициране на хората, влезли в контакт със заразен човек - проведено в света за всяка болест.


Изследователите установяват, че шансът човек с коронавирус, независимо от възрастта си, да го предаде на близък контакт, варира от 2,6% в общността до 9% в домакинството. Според тях децата и младите възрастни - които съставляват една трета от случаите на COVID - са особено важни за предаването на вируса в изследваните популации.


„Децата са много ефективни предаватели в тази обстановка, което не е твърдо установено в предишни проучвания“, каза Лаксминараян. „Установихме, че съобщените случаи и смъртни случаи са по-концентрирани в по-млади кохорти, отколкото очаквахме въз основа на наблюдения в страни с по-високи доходи.“


Децата и младите хора са много по-склонни да се заразят с коронавирус от хора на тяхната възраст, установи проучването. Във всички възрастови групи хората имат по-голям шанс да хванат коронавируса от някой на тяхната възраст. Общата вероятност за заразяване с коронавирус варира от 4,7% за нискорискови контакти до 10,7% за високорискови контакти.


Изследването Епидемиология и динамика на предаване на COVID-19 в две индийски щати е публикувано на 30 септември от списание Science. Работата беше подкрепена от Националната научна фондация и Центровете за контрол и превенция на заболяванията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион