Депутатите от бюджетната комисия отрязаха предложението на ДПС трите години майчинство да бъдат признавани за осигурителен стаж независимо при какви условия човек излиза в пенсия. Депутати от ДПС бяха предложили конкретни текстове между първо и второ четене на промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Свързани новини

06.07.2023 09:47

Депутатите отрязаха идеята майчинството да се счита за стаж

Видян 984 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите от бюджетната комисия отрязаха предложението на ДПС трите години майчинство да бъдат признавани за осигурителен стаж независимо при какви условия човек излиза в пенсия. Депутати от ДПС бяха предложили конкретни текстове между първо и второ четене на промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Но Искрен Арабаджиев предложи тестовете на ДПС въобще да не бъдат допуснати до разглеждане, защото не са свързани с промените в КСО, които са предложени от Министерски съвет. Въпреки че става въпрос за промени в един и същи нормативен документ, депутатите от бюджетната комисия гласуваха текстовете на ДПС да не бъдат разглеждани поради недопустимост.

В момента майките имат право на две години платен отпуск за отглеждане на детето си. А след това двамата съпрузи имат право на по шест месеца неплатен отпуск за отглеждане на детето. Ако бащата прехвърли този отпуск на майката, реално тя има още една цяла година право на неплатен отпуск. Тези три години майчинство се признават за стаж, ако човек излезе в пенсия при наличие на пълен осигурителен стаж. В момента за излизане в пенсия за жените изискват възраст от 62 г. и стаж от 36 г. и 4 месеца, а от мъжете – възраст от 64 г. и 6 месеца и стаж от 39 г. и 4 месеца.

Но Кодексът за социално осигуряване дава възможност в пенсия да излязат и хора с непълен осигурителен стаж. В този случай и от мъжете, и от жените се изисква да са на възраст поне 67 години и да имат поне 15 години действителен трудов стаж. Но в този случай от НОИ не признават за действителен стаж трите години майчинство. Затова от ДПС бяха предложели в КСО да бъде записано, че годините на платен и неплатен отпуск за бременност и раждане се считат за действителен стаж.

Омбудсманът Диана Ковачева подкрепи това предложение в специално становище към законопроекта. В институцията на омбудсмана постъпват много жалби на граждани, които изразяват недоволството си от допуснати неясноти в законодателството относно зачитането на “времето на платени и неплатени отпуски за бременност и раждане”. В практиката си НОИ не зачита за действителен стаж годините на майчинство при пенсиониране с непълен стаж.

Същевременно, при обжалване на решенията на директорите на териториалните поделения на НОИ за отказ от признаване на трите години майчинство за стаж, някои съдилища имат постоянна практика и постановяват решения, с които признават времето, през което неработещата майка е гледала детето си до 3-годишна възраст, за действителен.

Източник: trud.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби