Делото ще се гледа във ВКС на 27 септември от 10 часа, докладчик е съдия Лада Паунова

Свързани новини

01.09.2023 13:00

Делото Октопод пак в съда и без Алексей Петров

Видян 1598 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Делото Октопод отново стигна до Върховния касационен съд (ВКС) близо 12 години след началото на процеса и повече от 13 години след акцията на МВР. То започна в Софийския градски съд в края на 2011 г., мина през специализирания и Софийския апелативен съд, беше във ВКС, след това отново отиде в апелативния. Започна с шестима подсъдими и завършва с един.

Делото ще се гледа във ВКС на 27 септември от 10 часа, докладчик е съдия Лада Паунова, която е председател на Наказателната колегия на ВКС.

Образувано е по жалби на Янко Попов, който е единственият подсъдим. През декември 2011 г. на подсъдимата скамейка бяха бившата барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров, вече покойник, Антон Петров – Хамстера, също покойник, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов. Подсъдим по делото беше и бившият военен прокурор Цеко Йорданов, който беше обвинен за престъпление срещу правосъдието. През 2021 г. той почина, но преди това процесът срещу него беше прекратен, а той осъди прокуратурата на 50 хил. лева.

През 2018 г. Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера и Кирил Топалов бяха оправдани от Специализирания наказателен съд.

Янко Попов и Марчело Джотолов бяха осъдени на 3 години условно за това, че от 9 януари 2007 до 4 април 2007 г. в Плевен, София и Белене с цел да принудят бившия полицай Николай Денков да поеме имуществено задължение и да се разпореди с вещи, са го заплашили с насилие, убийство и с противозаконни действия с тежки последици за него и близките му.

С решение от 29 юни 2021 г. на Апелативния специализиран наказателен съд потвърждава присъдата. На 21 септември 2022 г. ВКС отменя присъдата и връща делото на Софийския апелативен съд за ново разглеждане, защото специализираният вече е закрит.

САС е потвърдила първоинстанционната присъда.

Сега Янко Попов я обжалва и иска да бъде оправдан, наказанието му да бъде намалено или делото да се върне на друг състав на Софийския апелативен съд.

Според обвинението бившият полицай бил изнудван, след като започнал бизнес с таксита и бил кредитиран от свои колеги, но в един момент спрял да им плаща според договорената помежду им схема. За да си възстанови парите, един от тези бивши колеги прехвърлил вземането си на фирма, която била управлявана от Джотолов.

След това Попов и Джотолов се срещнали с Денков и му представили договор за прехвърленото вземане, като му поискали 70 000 лева на три вноски. Той обаче нямал пари и след срещата избягал в Италия със семейството си. В крайна сметка се върнал със семейството си в България, без да плаща парите и му била назначена полицейска охрана.


Източник: Пиринско днес



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион