Трябва да имаме яснота, не може повече да е така“, заяви Външният министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи в коментар за българското вето за европреговорите. “Това е последният е последен шанс за спасяването на отношенията с България”, категоричен бе той

Свързани новини

09.05.2022 10:18

Даваме на България последен шанс: Външният министър на РСМ

Видян 1426 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



„Трябва да имаме яснота, не може повече да е така“, заяви Външният министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи в коментар за българското вето за европреговорите. “Това е последният е последен шанс за спасяването на отношенията с България”, категоричен бе той.


 


По думите му, ако българската страна не отмени ветото си за членство на страната му в ЕС през юни, връзките между двете държави няма да бъдат замразени, но правителството в Скопие вече няма да се фокусира върху този въпрос. Османи посочи, че се надява, че през следващите седмици ще има възможност за конкретен диалог и конкретни стъпки.


 


Според него Скопие е направило всичко, което е могло, дори и това, което не. „Мисля, че е достатъчно вече. До юни, но за да не сме обвързани с месеци, до лятото мисля, че трябва да продължим с максимални усилия, за да успеем. Мисля, че е важно опозицията да разбере момента. Нека продължим конструктивно до изчерпване на тази възможност и след това да излезем открито и пред гражданите, открито и пред ЕС, открито и пред Република България, че не можем повече да тормозим гражданите и да ги излагаме на такъв процес на цикличност от очаквания и разочарования.


 


При това, изпълнявайки всички условия“, подчерта Османи. Напомняме, че още на 18 април от 19 минути първи съобщихме, че денят Х, който е избран за отменяне на българското вето върху старта на преговорите на РСМ в ЕС е 24 май, както ни разказаха информирани източници от върховете на властта.


 


По-рано външният министър Теодора Генчовка направо заяви, че се водят 2 външни политики на правителството по темата – едната е на премиера и съветниците му, а другата е на Външното министерство, което се придържа към официално приетото вето, съгласувано и на Консултативния съвет по национална сигурност при президента на нашата република.


 


„Ще идвам в София колкото често е необходимо, за да може да се стигне до решение (вдигане на българското вето за членството на РСМ) до края на юни”, заяви по-рано еврокомисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархеи. „Използват се всякакви методи за лобиране и натиск върху България чрез нашите съюзници и европейските институции за вдигане на ветото за старт на преговорите на РСМ за членство в ЕС“, заяви  по празниците президентът Румен Радев.


 



Егор Глазунов




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей