Свързани новини

15.03.2020 13:13

Държавата трябва да помогне на най-слабите: президентът

Видян 2297 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"България и светът преминават през тежко изпитание. То налага пълна мобилизация на материалните ресурси и моралните сили на обществото. Епидемията ще подложи на изпитание здравната система и всички социални системи на държавата, които ще трябва да устоят в кризисна ситуация, въпреки трупането с десетилетия на проблеми. Нека изразим своето уважение и подкрепа към българските лекари и медицински сестри, към всички специалисти, върху които ляга основната тежест на тази битка. Нашето оцеляване зависи от техния професионализъм, нравственост, техническо обезпечаване, социална сигурност и спокойствие и това трябва да бъде неотменим ангажимент на държавата.

Тридесет години българите се спасяват поединично, но тази смъртоносна епидемия, която покосява най-слабите и възрастните хора, напомни на нас и на всички по света, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност.

Искам да благодаря на всички българи, които вече се записаха доброволно да участват в борбата с коронавируса, защото те са изразители на тази отговорност и солидарност, от която имаме нужда всички като общество. Защото никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите.

В този кризисен момент е необходима нашата пълна мобилизация, защото справянето с криза от такъв характер изисква високо съзнание на всеки от нас. Строгите мерки ще бъдат от полза само ако всеки осъзнае техния смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса. Извънредното положение е с едномесечен срок и аз го приемам като временна мярка, въпреки критиките си към начина, по който беше въведено и последствията, които предизвика, но моят призив е да не се поддаваме на паниката. Българските институции работят във форсмажор и трябва да проявяваме разбиране към техните усилия. В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите.

Ще споделя и друго – че тези ограничителни мерки са изключително важни в момент като настоящия. Те са животоспасяващи, но само с ограничения, забрани и наказания ние не можем да излезем от тази криза като пълноценно и истински здраво общество.

Здравната криза поражда сътресение в икономиката и в социалната система. Тя поставя на изпитание малкия и средния бизнес, работещи, които имат малки деца и възрастни родители, които разчитат на техните доходи, губят работа или са в неплатен отпуск. И тук българското правителство следва да предложи механизми за подпомагане на най-засегнатите от ограничителните мерки. Знам колко е трудно – и това го дискутирахме до момента, защото ресурсите в държавата са ограничени, но в такава ситуация аз очаквам и правителството в спешен порядък да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети, да се търси активната помощ и съдействие на Европейския съюз, така че да могат да бъдат подпомогнати най-засегнатите, защото с мор от бедност не се спасява от този вирус. Трябва всички да сме солидарни с тези, които най-силно ще понесат последствията на кризата, както го разбират вече и всички засегнати държави и предприемат мерки.

Именно в такава ситуация държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите трябва да помогнат на старите. И това е надеждата да си върнем доверието в държавата и в бъдещето ни като общество. Тази криза е възможност да излезем по-силни и единни като народ, който може да преодолява изпитанията, в който поколенията могат да си подават ръка, въпреки разривите и натрупаните през годините предразсъдъци и заблуди.

Ако преодолеем тази епидемия, ние ще намерим решението и към всички натрупани с годините проблеми, защото ключът към тях е в солидарността, в почтеността, в личната отговорност и уважението към човешкия живот, защото най-важно в момента е здравето, животът и благоденствието на хората.

Борбата днес е за всеки българин, затова моят призив е единство и солидарност. Вярвам, че заедно и обединени ще се справим", заяви президентът Румен Радев.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 ГЕРБ: "Ние грабим, вие плащате. Ясно! 15.03.2020 16:04

    Ало, гешевщината, събуди се! Държавният резерв разпродал преди месец на безценица животоспасяваща апаратура https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-darjavniiat-rezerv-razprodal-predi-mesets-beztsenitsa-jivotospasiavashta-dnes-aparatura.html Безобразие! Броени дни преди у нас да бъде регистриран първият заразен с COVID-19 и преди да бъде обявена извънредна ситуация, заради разрастващата се смъртоносна пандемия, от държавния резерв, през стоковата борса, са продани жизнено важните апарати, нужни в момента за спасяването на човешки животи. Най-скандалното е, че държавата ги е продала на безценица, а в момента се обсъжда от къде и как да се купят.

  • 001 Anonimen 15.03.2020 13:49

    Хирургът Мутафчийски е безпомощен като управленец. Барселонският татко го е харесал за кандадат на ГЕРБ за президент. "When no one is an expert, everyone becomes an expert, and authority thus redounds to the person who is least troubled by that paradox." — Justin Peters, Slate, 10 Sept. 2018

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.