Свързани новини

24.08.2023 12:46

Да си сам в планината е риск, не се надценявайте: Съветът на спасителите

Видян 717 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В летните горещини много хора се отправят към планината. Планинска спасителна служба – отряд Банско, дава ценни съвети за всички планинари, които е добре да не пренебрегват предупрежденията, за да гарантират здравето и живота си при излетите.

Само за последния месец на спасителите от града под Тодорка се наложи да организират 6-7 тежки акции заради пострадали туристи в Пирин. Според тях най-напред всеки любител на планината е необходимо да проучи внимателно маршрута, по който тръгва и да се запознае с опасните зони.

От особено значение са екипировката, опитът, възможностите и дори ентусиазмът на участниците в групата. Да се ходи в гората само с подходящи обувки. Трябва да се провери метеорологичната прогноза и условията за района на планирания преход, както и да се научат основните похвати за оказване на първа помощ. Когато сте в приятелска група, уверете се, че водачът е достатъчно подготвен и опитен.

Ходенето сам в планината води до сериозни рискове. Спасителите алармират, че много от инцидентите се случват в края на деня, когато енергията на планинарите е изчерпана, също както и батерията на телефона. затова е нужно да се зареди добре телефона и да се носи допълнителна или външна батерия.

Преди да се тръгне на поход, туристите да се информират за маршрута, времето, предвидено за прехода, и часа на прибирането. Добре е да се качи на телефона мобилното приложение на ПСС! Много от мобилните телефони имат възможност за изпращане на координатите на местоположението им. Затова туристите да се уверят, че знаят как да го направят. И не на последно място – направете си планинска застраховка, съветват още планинските спасители.


Снимка: Райфайзен


Източник: Пиринско днес



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби