Свързани новини

18.02.2014 15:50

Да помним уроците на Холокоста

Видян 1322 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес, 18 февруари 2014 г.  Н.Пр. Шаул Камиса Раз - посланик на Държавата Израел  и Максим Бенвенисти председател на Организация на евреите в България „Шалом”, представители на: Румънското посолство, Регионалния инспекторат на МОН, СУ „Климент Охридски ” и фондация „България 2000” участваха в открит урок на тема „Втората световна война и спасяването на българските евреи” в Профилираната гимназия за интензивно изучаване на румънски език „Михай Еминеску” в София. 

Учениците от 11 и 12 клас на преподавателката Лидия Фридман показаха знанията си по темата, разгледаха и тълкуваха документи и артефакти от Втората световна война и спасяването на българските евреи. 

Посланикът на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз поздрави учениците, преподавателите и гостите и подчерта необходимостта да се изучава историята на Холокоста, да се помнят шестте милиона евреи, загинали в лагерите на смъртта по време на Втората световна война.  Н.Пр. Шаул Камиса Раз отбеляза и изключителната роля на  Българската православна църква и обикновените българи,  спасили безкористно своите съседи евреи.  „Холокоста и  спасяването на българските евреи са  исторически уроци, които трябва да се изучават и да се помнят.  Спасяването на  48 хиляди български евреи е безпрецедентно събитие в световната история,  което трябва да се популяризира.  Днес, в глобалния свят повече от всякога трябва да сме толерантни и бдителни, защото в Европа отново се увеличават проявите на антисемитизъм и ксенофобия. В България тези прояви  са по-малко, но опасността съществува. В една развита демократична държава са недопустими проявите на ксенофобия, свастиките и знаците на омраза по стените на сградите. Недопустима е и проява като Луков марш. Приветствам  действията на българските институции, които проявиха решителност и гражданска зрялост и се противопоставиха на провеждането на Луков марш”.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак