В продължение на няколко месеца през 2017 г. се носеха слухове, че Сам Олтман планира да се кандидатира за губернатор на Калифорния. Вместо това той продължи да работи като един от най-влиятелните инвеститори и предприемачи в Силициевата долина.

Свързани новини

21.05.2023 16:52

Човекът, който стои зад ChatGPT, е на път да получи своя момент на Капитолийския хълм

Видян 14245 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В продължение на няколко месеца през 2017 г. се носеха слухове, че Сам Олтман планира да се кандидатира за губернатор на Калифорния. Вместо това той продължи да работи като един от най-влиятелните инвеститори и предприемачи в Силициевата долина.

Но сега Олтман е на път да направи различен политически дебют.

Олтман, главен изпълнителен директор и съосновател на OpenAI, компанията за изкуствен интелект, която стои зад вирусния чатбот ChatGPT и генератора на изображения Dall-E, ще свидетелства пред Конгреса във вторник. Неговата поява е част от изслушване в подкомисия на Сената относно рисковете, които изкуственият интелект представлява за обществото, и какви предпазни мерки са необходими за технологията.


В качеството си на главен изпълнителен директор на OpenAI Олтман, може би повече от всяка друга личност, се превърна в лице на нова реколта продукти с изкуствен интелект, които могат да генерират изображения и текстове в отговор на потребителски подкани. Изслушването тази седмица може само да затвърди статута му на централен играч в бързия растеж на ИИ, а също и да увеличи контрола върху него и компанията му.

Тези, които познават Олтман, го описват като блестящ мислител, който прави предвидливи залози и дори е наричан "стартъп Йода". В интервюта тази година Олтман се представя като човек, който е наясно с рисковете, свързани с изкуствения интелект, и дори "малко се страхува" от технологията. Той и компанията му обещават да се движат напред отговорно.

"Ако някой знае накъде отива това, то това е Сам", пише Брайън Чески, главен изпълнителен директор на Airbnb, в публикация за Олтман за включването на последния тази година в списъка на 100-те най-влиятелни хора на Time. "Но Сам също така знае, че не разполага с всички отговори. Той често казва: "Какво мислиш? Може би греша? Благодаря на Бога, че някой с толкова много власт има толкова много смирение".

Други искат Олтман и OpenAI да действат по-предпазливо. Илон Мъск, който помогна за основаването на OpenAI, преди да се отдели от групата, се присъедини към десетки технологични лидери, професори и изследователи, които подписаха писмо, призоваващо лабораториите за изкуствен интелект като OpenAI да спрат обучението на най-мощните системи за изкуствен интелект поне за шест месеца, позовавайки се на "дълбоки рискове за обществото и човечеството".

Олтман заяви, че е съгласен с някои части от писмото. "Смятам, че предпазливостта и нарастващата строгост по отношение на въпросите на безопасността са наистина важни", каза Олтман на събитие миналия месец. "Не смятам, че писмото е оптималният начин за справяне с този проблем."

От OpenAI отказаха да дадат интервю за тази история.


 Следващият Бил Гейтс

Успехът на ChatGPT може и да е привлякъл по-голямо обществено внимание към Олтман, но той е добре позната фигура в Силициевата долина от години.

Преди да основе OpenAI заедно с Мъск през 2015 г., Олтман, който е роден в Мисури, учи компютърни науки в Станфордския университет, но прекъсва, за да стартира Loopt - приложение, което помага на потребителите да споделят местоположението си с приятели и да получават купони за близки предприятия.

През 2005 г. Loopt е част от първата група компании в Y Combinator, престижен технологичен акселератор. Пол Греъм, който е съосновател на Y Combinator, по-късно описва Олтман като "много необичаен човек".

"Спомням си, че в рамките на около три минути след като го срещнах, си помислих: "Ах, значи такъв е бил Бил Гейтс, когато е бил на 19 години", пише Греъм в публикация през 2006 г.


 Loopt е придобита през 2012 г. за около 43 милиона долара. Две години по-късно Олтман поема поста на Греъм като президент на Y Combinator. Позицията позволява на Олтман да се свърже с множество влиятелни фигури в технологичната индустрия. Той остава начело на акселератора до 2019 г.

Маргарет О'Мара, историк на технологиите и професор във Вашингтонския университет, заяви пред CNN, че Олтман "отдавна се възхищава като мислещ, значим човек и в забележително малкия брой влиятелни хора, които са един вид на върха на технологиите и имат голямо влияние".

По време на управлението на Тръмп Олтман привлече ново внимание като гласовит критик на президента. На този фон се появиха слухове, че обмисля да се кандидатира за губернатор на Калифорния.

Вместо да се кандидатира обаче, Олтман се стреми да подкрепи кандидати, които съответстват на неговите ценности, сред които са по-ниските разходи за живот, чистата енергия и намаляването на бюджета за отбрана с 10%, за да се отделят средства за изследвания и развитие на бъдещи технологии.

Олтман продължава да се стреми към някои от тези цели чрез работата си в частния сектор. Той инвестира в Helion, компания за изследвания на термоядрения синтез, която миналата седмица сключи сделка с Microsoft за продажба на чиста енергия на технологичния гигант до 2028 г.

Олтман също така е привърженик на идеята за универсален базов доход и предполага, че един ден изкуственият интелект би могъл да помогне за постигането на тази цел, като генерира толкова много богатство, че то да бъде преразпределено обратно към обществото.

Както Греъм каза пред The New Yorker за Олтман през 2016 г.: "Мисля, че целта му е да създаде цялото бъдеще."


 Измислена за една нощ сензация с изкуствен интелект


Когато стартират OpenAI, първоначалната мисия на Мъск и Олтман е да изпреварят страха, че ИИ може да навреди на хората и обществото.


"Обсъждахме кое е най-доброто нещо, което можем да направим, за да гарантираме, че бъдещето е добро?" Мъск разказва пред "Ню Йорк Таймс" за разговора с Олтман и други хора преди стартирането на компанията. "Бихме могли да седим отстрани или да насърчаваме регулаторния надзор, или да участваме с подходяща структура с хора, които са дълбоко загрижени за развитието на изкуствения интелект по начин, който е безопасен и полезен за човечеството."


 В интервю при стартирането на OpenAI Олтман обяснява, че компанията е неговият начин да се опита да направлява пътя на технологията за изкуствен интелект. "Спя по-добре, като знам, че сега мога да имам някакво влияние", казва той.


Ако има нещо, с което ентусиастите и критиците на ИИ могат да се съгласят, то е, че Олтман очевидно е успял да окаже известно влияние върху бързо развиващата се технология.


По-малко от шест месеца след пускането на ChatGPT той се е превърнал в нарицателно име, почти синоним на самия ИИ. Главните изпълнителни директори го използват за изготвяне на имейли. Търговците на недвижими имоти го използват за писане на документи и изготвяне на правни документи. Инструментът е преминал успешно изпити в юридически и бизнес училища - и е бил използван, за да помогне на някои студенти да мамят. А OpenAI наскоро пусна по-мощна версия на технологията, която е в основата на ChatGPT.


Сега технологични гиганти като Google и Facebook се надпреварват да ги настигнат. Подобна технология за генеративен изкуствен интелект бързо си проправя път в инструментите за продуктивност и търсене, използвани от милиарди хора.


Бъдещето, което някога изглеждаше много далечно, сега е съвсем близо, независимо дали обществото е готово за него или не. Самият Олтман признава, че не е сигурен как ще се развие то.


О'Мара заяви, че според нея Олтман се вписва в "технооптимистичната школа, която доминира в Долината от много дълго време", която тя описва като "идеята, че можем да разработим технология, която наистина може да направи света по-добър".


Макар че предпазливите забележки на Олтман относно ИИ може да звучат в противоречие с този начин на мислене, О'Мара твърди, че той може да бъде "продължение" на този начин на мислене.


По същество, казва тя, то е свързано с "идеята, че технологията е трансформираща и може да бъде трансформираща по положителен начин, но също така има толкова голям капацитет да направи толкова много, че всъщност може да бъде опасна".


И ако изкуственият интелект по някакъв начин спомогне за края на обществото такова, каквото го познаваме, Олтман може би е по-подготвена от повечето да се адаптира.


"Подготвям се за оцеляване", казва той в свой профил в "Ню Йоркър" през 2016 г., като отбелязва няколко възможни сценария за бедствие, включително "изкуствен интелект, който ни атакува".


"Опитвам се да не мисля за това твърде много", казва Олтман. "Но имам оръжия, злато, калиев йодид, антибиотици, батерии, вода, газови маски от израелските отбранителни сили и голямо парче земя в Биг Сур, до което мога да летя."


Източник: CNN


 



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни