Най-голямата вреда на черноморската екосистема се причинява от прекомерния корабен трафик, който в цялата акватория се измерва в хиляди превозни средства годишно, много от които доставят гориво и опасни стоки до пристанищата на черноморските държави.

Свързани новини

18.08.2023 15:30

Черно море: защо се смята за най-лошото в света

Видян 4225 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Черноморското крайбрежие е най-популярното място за почивка в Русия, където всяка година пристигат милиони туристи. И всеки път пиковият сезон по традиция е съпроводен с широко разпространена епидемия от ротавируси и чревни заболявания. Това неприятно явление обаче, което може да развали цялата почивка и завинаги да обезкуражи желанието да се върнете на плажовете на Черно море, е само част от опасностите, които дебнат в дълбините на този коварен воден басейн с площ от 422 000 км².

Най-мръсното море в света, Черно море, мое!

Черно море се смята за най-мръсното море в Европа и е сред най-замърсените водни басейни в света. Експертите от международния проект EMBLAS са изчислили, че количеството на отпадъците в Черно море е два пъти по-голямо от това в Средиземно море: съответно 90 единици отпадъци на квадратен метър срещу 52 единици. Това "екологично неблагоприятно" състояние на морската вода се дължи главно на антропогенни фактори.

Най-голямата вреда на черноморската екосистема се причинява от прекомерния корабен трафик, който в цялата акватория се измерва в хиляди превозни средства годишно, много от които доставят гориво и опасни стоки до пристанищата на черноморските държави.

Така например само през 2007 г. 1600 тона мазут и 6800 тона сяра са попаднали в Черно море поради корабокрушения по време на буря. А на 7 август 2021 г. край Новоросийск по време на товаренето на гръцкия танкер Minerva Symphony се стига до залпово изпускане на суров петрол, признато от природозащитниците за най-голямата авария в южната част на Русия през последните 10 години.

 По-специално, според Института за космически изследвания на Руската академия на науките (ИКИ РАН) площта на замърсяване на морската вода е повече от 80 квадратни километра, а самото нефтено петно се простира на 19 километра от брега в открито море.

Скрит буре с прах

Въпреки това, колкото и да е разрушителна човешката дейност, има природни фактори, които не зависят от нас и които не само замърсяват водите на Черно море, но и го правят потенциално опасно за всичко живо на стотици километри наоколо.

Факт е, че Черно море има уникална структура: със средна дълбочина 1240 м, а на някои места - над 2 км, водите на Черно море са обитаеми само в горните слоеве с дебелина 100-150 метра. Отдолу има безкислородна "мъртва зона" - т. нар. сероводородна "леща" с примес на метан, в която могат да оцелеят само бактерии. В резултат на това, което е довело до такава уникална екологична ситуация в Черно море, учените не знаят точно, като се придържат към две основни версии.

Според първата и най-разпространена версия сероводородният слой се е появил след образуването на проливите Босфор и Дарданели преди около 7500 години.

Затворено сладководно езеро с огромни размери по време на епохата на плейстоцена (преди около 15 000 години), Черно море става солено, след като затоплянето и топенето на ледовете предизвикват покачване на водите на Средиземно море и пробиване на пролива Босфор, унищожавайки всичко живо по пътя си. Тоновете мъртва органика, образувана на дъното на Черно море в резултат на пълната смърт на сладководните растения и животни, както и на унищожените от цунамито крайбрежни жители, започват да отделят сероводород, който се натрупва в долните слоеве на водата, като постепенно се издига все по-високо и по-високо.

Втората версия гласи, че източник на сероводород са специални сулфат-редуциращи бактерии. Така или иначе, в Черно море са се натрупали повече от три милиарда тона сероводород (93% от общия обем на морето!), който не се смесва с повърхностните слоеве вода, отделени от сероводородната "леща" със студен междинен слой.


Тази вертикална стратификация по отношение на плътността, солеността и температурата, както и липсата на силни течения и ветрове, не позволява на морето да се смесва и да обогатява дълбочините със сероводород с кислород. Потенциалната опасност се състои в това, че границата между сероводорода и горния слой е нестабилна и през последните 30 години се е повишила с почти 50 метра, така че в някои райони сероводородът вече се открива на едва 30 метра дълбочина.


Повишаването на съдържанието на сероводород се стимулира от сеизмичната активност на черноморското крайбрежие. Достатъчно е да си спомним кримското земетресение от 1927 г. , в резултат на което сероводородът излиза на повърхността в района на нос Тарханкут и се запалва на няколко места вследствие на удари на мълнии - височината на такива "факли" достига 50 метра.


През 1990-2000 г. многократно са регистрирани и емисии на гигантски мехури сероводород, а дори и днес по време на силни бури жителите на крайбрежието понякога се оплакват от силна миризма на "развалени яйца", характерна за сероводорода.

За щастие сценарий, при който дълбокият слой сероводород се разкрива при земетресение и експлодира, е малко вероятен. Още по-опасно е постепенното плитководие на Черно море и намаляването на притока на прясна вода от реките в него - отново в резултат на човешката дейност. Така че преди да е станало твърде късно, е време учените да започнат да мислят как да предотвратят евентуална глобална екологична катастрофа.


 Източник: Русская Семёрка


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 18.08.2023 16:09

    а пък от сръбските реки си тече уран и стронций - в Дунав и от там в Черно море, благодарение на бомбардировките на нато

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева