Цената на тока за бита е субсидирана, за разлика от тази на небитовите абонати, които получават директни компенсации от държавата заради непосилната цена на свободния пазар

Свързани новини

20.06.2022 13:30

Чака ни извънредно тежка зима

Видян 1146 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


•    Ураган от непосилни сметки и прекъсвания на тока
•    Още по-лош въздух след отлива от топлофикациите
•    Зелените с пирова победа


 


Докато зелените се чудят кой да бъде следващият закрит ТЕЦ  и с коя поредна победа да се закичат, хора и фермери планират да се върнат на твърдо гориво за отопление на домове и оранжерии още този сезон. Топлофикационните дружества изказаха своите притеснения, че исканото от тях увеличение за покриване на разходите при новите цени на природния газ и въглеродните емисии ще бъде непосилно за абонатите им и предложиха въвеждане на компенсаторен механизъм, какъвто получават хората, които се отопляват директно на газ.


 


По същество такъв има за консумацията на домакинствата и по отношение на електрическата енергия. Цената на тока за бита е субсидирана, за разлика от тази на небитовите абонати, които получават директни компенсации от държавата заради непосилната цена на свободния пазар. Така единствените, които няма да получат и стотинка помощ са абонатите на топлофикационните дружества. Отливът на домакинства от отопление на парно няма да доведе само до финансова загуба на няколкото собственика на тези дружества, което би било проблем само на няколко човека.


 


Представете си, че 10 – 20 000 домакинства в един град заменят радиаторите с климатици. Част от градовете, предвидени да се отопляват с топлинна енергия, не разполагат с електропреносна система, която да издържи подобно натоварване. На достъпен език, това означава чести аварии и невъзможност за осигуряване на достъп до електрическа енергия 24/7. Фирмите, които продават климатици, вероятно ще спечелят от свръхпродажбите, но държавата ще загуби нови милиони от повишената консумация на електрическа енергия на домакинствата, която ще трябва да дотира. В заключение отнемането на абонати от топлофикационните дружества ще излезе скъпо на държавата и ще постави потребителите на електрическа енергия на риск от чести прекъсвания.


 


От своя страна, индустриалните потребители/оранжерийното селско стопанство, малки цехове, офиси и други/ и част от домакинствата могат да вземат решение за преминаване от топлинна енергия, осигурена от топлофикациите, на познатите от миналото печки тип „ЧУДО“. Иначе казано, да запушат хиляди комини от изгарянето на дърва, въглища и пелети. Това е една привлекателна алтернатива от гледна точка на разходите, които ще бъдат спестени. Като покана в тази посока е кампанията на Корнелия Нинова, която се закани да махне посредниците и да осигури лесен и евтин достъп до дърва за отопление на хората.


 


Пренебрегването на възможността за компенсации на абонатите на топлофикационните дружества ще доведе до по-лош въздух, затруднен достъп до електрическа енергия в много населени места и повече разходи за държавната хазна. Зимата ще дойде 100 дни след решението на КЕВР и управляващите(1 юли) за цената на парното за всяка отделна топлофикация. Така и чисто психологически 100 дневен толеранс, за който обичат да говорят политиците, ще бъде изтекъл.


 


Закриването на въглищни централи и отказът на абонати от топлофикационни услуги ще бъде двойно по – студен душ и за домакинствата, и за индустрията. Дори щастието на екоактивистите и екоминистерството ще бъде помрачено от осъзнаването, че постигнатото от тях е пирова победа.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

везни