Здравните служители на САЩ алармират за опасен щам на бактерия, открит за първи път в страната, и предупреждават, че той може да причини сериозно заболяване, след като много хора са се разболели от него.

Свързани новини

30.07.2022 07:00

CDC предупреди за смъртоносни бактерии

Видян 1390 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Здравните власти на САЩ алармират за опасен щам на бактерия, открит за първи път в страната, и предупреждават, че той може да причини сериозно заболяване, след като много хора са се разболели от него.

В неотдавнашно здравно предупреждение Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обяви, че е забелязал бактерията Burkholderia pseudomallei "за първи път в околната среда в континенталната част на САЩ", като отбеляза, че щамът е отговорен за рядкото заболяване мелиоидоза - известно още като болест на Уитмор.


Бактерията "е идентифицирана чрез вземане на екологични проби от почвата и водата в района на крайбрежието на Мексиканския залив в южната част на Мисисипи по време на разследване на два случая на мелиоидоза при хора", продължава агенцията и добавя, че макар да е открила един случай на заболяването още през юли 2020 г. , тя е потвърдила наличието на бактерията на място едва миналия месец.

Въпреки че случаите им са били с години разлика, геномното секвениране разкрива, че двамата пациенти с мелиоидоза са били "заразени с един и същ нов щам от Западното полукълбо", който "се различава от предишните известни изолати", заяви CDC. И двамата са хоспитализирани със сепсис и пневмония, но се възстановяват след антибиотично лечение.


Бактерията обикновено се среща в тропически и субтропически климат по целия свят, включително в Югоизточна Азия, Централна и Южна Америка, Карибите и Австралия. Въпреки че може да причини тежко заболяване, CDC отбелязва, че рискът от предаване на инфекцията от човек на човек се счита за "изключително нисък, тъй като има малко документирани случаи"

Според проучване, проведено през 2016 г. от изследователи от Оксфордския университет, патогенът е убил до 89 000 души през предходната година и предполага, че може да е наличен в до 79 държави, включително 34, в които досега не е бил открит. По онова време в статията се посочва, че в САЩ бактериите "напълно липсват".
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак