Марчев беше арестуван на 10 юли 2020 г., по време на първите вечери на антиправителствени протести

Свързани новини

29.03.2022 16:36

Бруталният арест на студента Марчев е незаконен: Съдът

Видян 941 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Арестът на студента Евгени Марчев на антиправителствения протест през лятото на 2020 г. е абсолютно незаконен. Той не отговаря нито на стандарта за законност, нито на този за непроизволност като основополагащи принципи при ограничаване правото на свобода.


 


Това се разбира от решение на Административния съд - София град, с което се потвърждава подобно решение на първа инстанция от ноември 2021 г., съобщава Дефакто. Решението е окончателно и МВР трябва да плати 500 лева разноски по делото.


 


Марчев беше арестуван на 10 юли 2020 г., по време на втората вечер на антиправителствени протести. Той беше задържан и бит зад колоните на сградата на Министерския съвет. След като беше освободен, той разказа, че освен побоя, който му е бил нанесен, полицаи са подлагали на унижение задържано момиче, което първо са влачили за косите, а след като в резултат гръдта й се е оголила, са я снимали с телефоните си и са я галели по косата.


 


Впоследствие кадри с тези моменти бяха разпространени от специално създадената комисия в парламента да разследва насилието на протестите. Прокуратурата обаче остана безучастна и не разследва действията на органите на МВР. От самото ведомство отричаха да са превишавали правомощията си.


 


Пoлицeйcкoтo нacилиe, yпpaжнeнo нa 10 юли 2020 г. и съответната липса на реакция от страна на прокуратурата e сред причините, зapaди кoитo пpaвocъдният миниcтъp Haдeждa Йopдaнoвa нacтoявa зa пpeдcpoчнo ocвoбoждaвaнe нa главния прокурор Ивaн Гeшeв oт пocтa му.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв