Eclipse, частната луксозна яхта на руския милиардер Роман Абрамович, застава на котва на пристанището за круизи в Мармарис, област Мугла, Турция, на 22 март 2022 г.

Свързани новини

15.09.2023 10:00

Брюксел спира да нарича руските бизнесмени "олигарси"

Видян 628 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Думата "олигарх", която обикновено се използва от служителите на ЕС за обозначаване на руските предприемачи, срещу които са наложени санкции, е заменена с по-неутралното "водещ бизнесмен" в най-новата документация на блока, свързана с този въпрос.

Съветът на ЕС също така промени някои от причините за включването на 140 физически лица и 41 образувания, свързани с Русия, в своя списък със санкции.

Терминът "олигарх" описва богат бизнес лидер с голямо политическо влияние, особено по отношение на лица, които са се възползвали от приватизацията на държавните индустрии след разпадането на Съветския съюз.

Терминът вече не се появява в докладите на ЕС, обосноваващи налагането на персонални санкции срещу руски магнати като Алишер Усманов, Пьотр Авен, Роман Абрамович и Олег Дерипаска. Думата беше премахната и от изображенията на срещата на президента Владимир Путин с представители на най-големите предприятия в страната, която се състоя през февруари 2022 г.

По-рано тази година Съветът на ЕС разясни официалните критерии за въвеждане на персонални санкции срещу руски бизнесмени, като разшири официалните причини, които позволяват на Брюксел да включи в черния списък лица, свързани със засегнатата от санкции държава. Съгласно разпоредбите ЕС може да налага санкции на водещи бизнесмени, работещи в Русия, както и на бизнесмени, работещи в икономически сектори, които се разглеждат като значителен източник на приходи за страната.


Според последните промени санкциите срещу Алексей Мордашов, председател на руския стоманодобивен гигант "Северстал", отговарят и на двата критерия.

Същевременно мотивите за въвеждане на санкции срещу Андрей Мелниченко - чиито предприятия включват производителя на торове Еврохим и производителя на въглища СУЕК - са, че магнатът продължава да се възползва от богатството, което е прехвърлил на съпругата си. Преди това Мелниченко беше идентифициран само като бивш собственик на производствените групи.

Европейският съвет разкри също така самоличността на четирима руснаци, един от които е починал, които бяха извадени от списъка със санкции. Блокът реши да не удължава ограниченията, които изтичат тази седмица, срещу руския бизнесмен Григорий Березкин, милиардера и бивш член на Съвета на федерацията Фархад Ахмедов и бившия ръководител на руската фирма за електронна търговия "Озон" Александър Шулгин. Брюксел отстрани и полковника от руската армия Георгий Шуваев, който почина през есента на 2022 г.

Решението да не се подновяват наказанията срещу лицата беше обявено по-рано тази седмица, въпреки че ЕС предостави имената им едва в четвъртък.


 На снимката: Eclipse, частната луксозна яхта на руския милиардер Роман Абрамович, застава на котва на пристанището за круизи в Мармарис, област Мугла, Турция, на 22 март 2022 г.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни