Суровото послание е част от комюнике на Европейската комисия, в което се настоява правителствата на ЕС да ускорят подготовката си за противодействие на изменението на климата, като се твърди, че те са изостанали значително от необходимото - остро предупреждение, което ще послужи като последната голяма инициатива на ЕС в областта на климата преди изборите в целия блок през юни.

Свързани новини

07.03.2024 18:00

Брюксел предупреждава за опасност от воден конфликт в ЕС

Видян 410 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Недостигът на вода рискува да предизвика конфликт между страните от Европейския съюз, които не са подготвени за затоплянето на света, ще предупреди изпълнителният директор на блока следващата седмица, според изтекъл документ, получен от POLITICO.


Суровото послание е част от комюнике на Европейската комисия, в което се настоява правителствата на ЕС да ускорят подготовката си за противодействие на изменението на климата, като се твърди, че те са изостанали значително от необходимото - остро предупреждение, което ще послужи като последната голяма инициатива на ЕС в областта на климата преди изборите в целия блок през юни.

В недатирана чернова на текста, с която Политико се запозна, Комисията определя недостига на вода като проблем, който застрашава почти всички аспекти на живота: храната, която ядем, водата, която пием, и инфраструктурата, която захранва и транспортира обществото, без да споменаваме основните икономически дейности и човешкото здраве.


 "Тези рискове могат да се проявят под различни форми, някои от които включват ... засилена конкуренция за водните ресурси в различните сектори и начини на използване, включително потенциален риск от конфликти в рамките на държавите членки и между тях по отношение на трансграничните водни ресурси", се посочва в проекта.


Някои региони вече се карат за доставките. В Испания засегнатата от суша Каталуния се опитва да убеди испанското централно правителство да пренасочи речна вода от съседна Арагон, което разпалва политическото напрежение. Миналата година във Франция се случиха ожесточени сблъсъци заради плановете за водохранилища.


Съобщението на Комисията ще придружава първата по рода си европейска оценка на риска от изменението на климата - подробен доклад на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), чието публикуване е насрочено за понеделник.


Увеличаването на екстремните водни условия като наводнения и суши е само една от климатичните заплахи, пред които е изправена Европа. Оценката на ЕАОС "идентифицира 36 ключови риска за Европа, като някои от тях вече са достигнали катастрофални нива и са много спешни", се казва в документа на Комисията, без да се предоставят повече подробности.


Като цяло, казва Комисията, ЕС може да очаква "повече бедствия като суши, наводнения, горски пожари, болести, пропадане на реколтата, смъртност от жегите, увреждане на инфраструктурата и структурни промени в околната среда" - но предупреждава, че блокът не планира тези рискове.


 "Както ЕС, така и неговите държави членки трябва да станат значително по-добри в подготовката и ефективното справяне с рисковете, свързани с климата", се казва в документа, като се предупреждава, че дори когато съществуват политики, "прилагането им понастоящем не дава разумни гаранции".


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион