Свързани новини

30.04.2014 15:10

Босна обмисля затвор за воюващи в Сирия джихадисти

Видян 1645 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Босна и Херцеговина се готви да изправя на съд всички свои граждани, които са заминали да се бият на страната на джихадистите в Сирия, съобщи „Ал Арабия”.


Всички престъпили закона ще бъдат заплашени от глоба и до 10 години затвор, когато се завърнат от „гурбета” си в размирната арабска република. Предложението бе внесено от депутата Мирсад Джугум, член на основаната през 2010 година Партията за по-добро бъдеще.


Целта на мярката е да бъде обуздано масовото напускане на млади мюсюлмани, които биха могли да се приберат по родните си места с боен опит и опит като терористи, представлявайки реална заплаха за собствените си страни.


Специалисти по сигурността в Сараево предупредиха, че много радикални организации, участвали в борбата на босненските мюсюлмани срещу сръбските и хърватските войски по време на Югославските войни между 1992 и 1995 година, продължават усилено да набират доброволци от федералната държава.


„Повечето ислямизирани босненци, известни още като бошняци, изповядват съвременния мирен ислям, но има и такива, основно от селските райони, които се присъединиха към сектата на сунитите-уахабити”, предупреди Владо Азинович, експерт в борбата срещу тероризма и лектор във Факултета по политически науки към университета в Сараево.


Според официалната статистика над 150 босненци са напуснали страната само през последната година, за да се бият на страната на бунтовниците. Много други са били вербувани още в началото на конфликта преди три години, примамени от наличието на кауза и доброто заплащане. Някои от джихадистите са взели със себе си дори своите жени и деца, надявайки се да заживеят нов живот по законите на исляма зад граница.


Наскоро босненсоко правителство прие нов Наказателен кодекс, който предвижда някои мерки срещу заминаването на млади хора, които да се бият на страната на сирийските бунтовници. Те се изразяват в ограничения срещу проповядването на радикален ислям и борба срещу противообществените дейности на верска основа.


Въпреки това правителството в страната продължава да бъде притеснено от възможността един ден те да се приберат у дома и да започнат дестабилизиране не само на бездруго крехката федерация, но и на колебливото примирие между държавите от бивша Югославия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни