Борисов оставя вратичка, пуска малко аванта, казано на народен език, но тя трябва да бъде оползотворена от другата страна. Въпросът е също и какво става после?

Свързани новини

25.09.2023 15:09

Борисов се цели в СОС, който реално управлява София, оставя вратичка на ППДБ, които нямат с кого другиго да направят градска Сглобка, за разлика от него

Видян 1659 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поне 19 - 20 мандата и първо място сред общинските листи, което да даде естественото право да има за четвърти пореден мандат председател но Столичния общински съвет. Местата могат да бъдат и повече при добра кампания. Това изглежда е основната цел на ГЕРБ за предстоящите избори в София. Защото, както многократно сме писали, именно СОС управлява реално града – от 2,555 млрд. лв. бюджет до бордовете на общинските дружества.


 Кметът дори в отпуска не може да излезе без подписа на председателя на местния парламент. Роля, в която уважаваният юрист и преподавател по право в СУ Георги Георгиев брилятно се справи в предишния мандат и има доста сериозна вероятност да го направи и в следващия.


ППДБСС няма как да избяга от Сглобка в София с Борисов, ако иска да управлява.


Дори да има кмет, а шансовете на Васил Терзиев се засилват с кандидатурата на Хекимян, той ще бъде с напълно вързани ръце и ще бъде вечният виновник за всички проблеми, ако няма подкрепа в СОС.


Борисов оставя вратичка, пуска малко аванта, казано на народен език, но тя трябва да бъде оползотворена от другата страна. Въпросът е също и какво става после?


ГЕРБ спокойно може да направи коалиция с останалите в Съвета и той да бойкотира кмета и ППДБСС. Това е важно за Борисов, който сам извървя пътя от кмет на София до премиер, какъвто си пожела преди дни да се види и Васил Терзиев. Двамата обаче са много различни.


Най-вече, защото Борисов играеше сам, а Терзиев има на гърба си лидерите на ППДБСС. А никой от тях стратегически няма полза от успеха на Терзиев. Те имат нужда от него сега тактически, понеже нямат особен шанс за победа другаде на местните избори, освен в София. Стратегически обаче той е заплаха за лидерството им, ако веднъж стъпи на авторитетната позиция, която някои смятат за четвърта по значимост, а други – даже за втора по села в държавата.


Защото, освен кресло, тя носи и над 10 млрд.лв. ресурс на мандат. Ресурс, който обаче не може да се използва със СОС в опозиция на кмета. Омагьосан кръг!
Ако искат реално да властват в София, управляващите нямат избор, освен да го правят с Борисов, да поделят властта си с него, както го сториха и в държавата.


Със социалистите, начело с Ваня Григорова, и Възраждане – и двете групи  очакват поне по 10 съветници в градския парламент, съюзът е почти невъзможен след цялата кампания около МОЧА. В София думите на Нинова нямат никакво значение, каквото и да  обещава на ПП публично и задкулисно. Тя беше многократно бламирана от своите в столицата.  


ВМРО също няма допирни точки с евролибералите. Влязъл в СОС, и Вили Лилков с неговите съветници, колкото и да бъдат те, също едва ли ще се обедини с ППДБСС, а пък и бройката не би била достатъчна да управляват. Явяването на Хекимян ще вдигне резултата и на Лилков, който привлича старите седесари – автентичната десница, която радикално не желае и да чуе за ДС, Съветска армия и т.н.


ДПС няма да се напъва за изборите в столицата, особено пък, след като ще трябва да наложи ново лице на мястото на вечния Хасан Азис в бастиона си Кърджали, а вероятно после да смени и Карадайъ като лидер.


Така че ППДБСС е в по-лоша позиция от ГЕРБ преди 4 години. През 2019 г., вместо полагащите се по резултат 19-20 мандата, ГЕРБ взе 6 бонус, благодарение на явяването на Борис Бонев без листа. Неговите проценти – гласовете на хората, които му дадоха вота си, отидоха преразпределени преимуществено за партията на Борисов. Прост научен факт. Патриотите допълниха необходимите 5 до общо 31 съветници, за да се осигури мнозинството в СОС.


Борисов, поради това, отнема и основния медиен и публичен коз на ППДБСС срещу него: декларациите, че са против „Модела ГЕРБ”.


Защото нямат шанс, освен да направят нова Сглобка, която в техния случай може да се окаже менгеме.

Борис Ангелов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог