Свързани новини

28.02.2020 11:07

Борисов: Сътрудничеството ни с Черна гора спомага и при справяне с общите предизвикателства

Видян 1849 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Високо ценим активизирането на отношенията между България и Черна гора. Двустранното сътрудничество спомага и при справяне с общите предизвикателства“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Черна гора Душко Маркович. В хода на разговора бе отбелязан потенциалът за разширяване на двустранните връзки в икономиката, инвестициите, туризма, енергетиката.


Българският премиер изтъкна, че страната ни разглежда като изключително перспективни предложенията за използване при взаимен интерес на подводния електропровод, свързващ Черна гора и Италия, както и за евентуално участие на страните от региона в АЕЦ Белене. „Реализирането на тези двата проекта може да доведе до задълбочаване на енергийното сътрудничество между нашите страни“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.


Темата за формиране на смесена компания за износ на електрическа енергия от България до Италия през подводния кабел между Черна гора и Италия, както и възможно балканско участие в АЕЦ Белене, бяха поставени по време на официалното посещение на премиера Борисов в Подгорица на 2-3 септември 2018 г. Вече е формирана двустранна работна група по енергийните въпроси, която ще се заеме с проектите.


Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че българските предприемачи проявяват интерес към инвестиции в региона на Балканите. В този контекст се приветстват действията за очертаване на потенциални области за привличане на инвестиции от България.


По отношение на насърчаването на контактите между бизнес общностите на двете страни бе отбелязано, че предвид традициите и опита на България е подходящо да бъде обсъдено евентуално сътрудничество и създаване на смесени предприятия или клъстери в селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, транспортните услуги, строителството, телекомуникациите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.