Свързани новини

10.11.2015 13:51

Борисов: Не приех Вартоломей заради поведението му спрямо Неофит

Видян 1685 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят Бойко Борисов отмени срещата си с Вартоломей Първи, която беше насрочена за рано тази сутринта. Височайшата визита на "Дондуков" 1 бе включена като първа среща за деня - от 8.30 до 09.10 часа в програмата на Вселенския патриарх.


След скандала, който Вартоломей Първи предизвика с неглижираното си отношение към патриарх Неофит, обръщайки се към него като към епископ, и назидателния му тон към Българската православна църква, наричайки я поместна, а не автокефална, каквато е, премиерът е решил да откаже срещата си с Вселенския патриарх. Дипломатическият отказ е бил мотивиран с ангажиментите на министър-председателя към заседанието на КСНС при президента, което започва в 10.00 часа, съобщава Епицентър.


"Още след като чух какво е говорил Вартоломей в неделя по време на литургията в "Александър Невски" взех решение, че не бива да се срещам с него, заяви пред Епицентър.бг Борисов. Той се е подразнил и от претенциите на Вартоломей към светини, чието местоположение окончателно е установено чрез междудържавни договори. "Вартоломей отдавна ги иска тези светини и когато за пръв път пред мен беше поставен този въпрос, аз помолих проф. Аксиния Джурова да ми ги покаже. Те наистина са уникални, много ценни и България в никакъв случай не бива да се разделя с тях. Моя отказ Вселенският патриарх е получил още в първия ми мандат като премиер. Оттогава обаче Вселенската патриаршия по различни канали се опитва да ме атакува да бъдат върнати тези ценности", разказа пред Епицентър. бг министър-председателят. Нещо повече - Гърция се опитва да "изтъргува" тези ценности срещу костите и плащеницата на Самуил. Но и този въпрос е предмет за обсъждане между гръцката и българската държави и в никакъв случай не влиза в правомощията на Вселенския патриарх, категоричен бе Борисов.


Отказът на премиера Борисов дойде само три часа след като Вселенският патриарх поиска от българската държава да върне църковни ценности, които според него принадлежали на гърците. Вартоломей Първи отправи претенциите си от сградата на „Дондуков"2, след като бе удостоен от българския президент Росен Плевнелиев с най-високото държавно отличие орден „Стара планина" I степен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв