В противен случай от съсловната организация си запазват правото на протестни действия и възможността да защитят правата на лекарите и пациентите по съдебен път.

Свързани новини

20.10.2023 16:23

БЛС настоява за спешно решаване на проблема с електронните рецепти

Видян 1050 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският лекарски съюз настоя отговорните институции да предприемат спешни действия за решаване на проблема с електронните рецепти за антибиотиците и за лекарствата за диабет.

От Съюза предлагат въвеждане на паралелно използване на хартиена и електронна рецепта за определен период от време.

В противен случай от съсловната организация си запазват правото на протестни действия и възможността да защитят правата на лекарите и пациентите по съдебен път.


До 2 седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени, кодовете на лекарствата вече са обединени и това ще улесни процедурата за аптеките, но тази реформа няма да се върне назад.


Това съобщи в курорта "Златни пясъци" край Варна здравният министър Христо Хинков, който участва в 31-вата годишна конференция на българската психиатрична асоциация.


Министър Хинков каза, че няма връщане назад по отношение на електронните рецепти, "защото ако сега се върнем към хартиените, значи реформа няма да има".


На въпрос - как ще допринесе обединяването на кодовете, здравният министър отговори:


"Лекарството, което се изписва от пациента, има един код. Невинаги в аптеката кодът съвпада с този, който има в аптеката. Тъй като става въпрос за първоначални номера, които се слагат на препарата, който е внесен в мрежата, се взе решение да бъде един и същи код, който е този, с който с препаратът влиза в аптечната мрежа и след това се изписва от лекаря. Така че този код, който се изписва на електронната рецепта от лекаря и ще бъде същият, който аптекарят ще вижда на своя екран".


"От издадени над 60 000 електронни рецепти за по-малко от 4 дни са анулирани 5 000. В Националната здравноинформационна система (НЗИС) има данни за попълнено пациентско досие за около 30 000 рецепти", се казва още в позиция на Българския лекарски съюз, изпратена до медиите.


Повод за тяхната реакция е рязкото прехвърляне изцяло на електронни рецепти и затрудненията от бързата промяна от хартиен на електронен носител. От лекарската организация определят ситуацията като хаос, защото дигитализацията не е само електронната рецепта, а цялата база данни на пациентите.


От съсловната организация твърдят, че над 2/3 от лекарите в България са дискриминирани, защото не могат да изписват електронни рецепти. Това включва и медиците от Спешната помощ.


„Огромен брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени рецепти с настояване за промяна на терапията и то под натиск. Сред причините за връщане са: липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на лекарствата и др”, се казва в позицията на БЛС. Според тях фармацевтите упражняват натиск за промяна на терапията на пациента.


От БЛС се обявяват в подкрепа на дигитализацията, включително и въвеждането на електронната рецепта, но



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 20.10.2023 18:32

    този идиот е глобалист и идеята му е да ни унищожи, а не да улесни лекари и пациенти, платили са му и само оставка е решението, а той да заминава на някой пустинен остров и да вземе ковид ваксинаторите

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец