Близо 5 милиона животни загинаха в най-суровата зима в Монголия

Свързани новини

22.03.2024 12:12

Близо 5 милиона животни загинаха в най-суровата зима в Монголия от половин век насам

Видян 268 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международната федерация на Червения кръст предупреждава, че Монголия преживява най-суровата зима от половин век насам, като екстремните условия убиват над 4,7 милиона животни и застрашават препитанието и снабдяването с храна на хиляди хора, съобщава CNN.


Тежките условия, известни като " дзуд", се характеризират с ниски температури и дълбок сняг и лед, които покриват пасищата и прекъсват достъпа на добитъка до храна.


Около 300 000 души в Монголия са традиционни номадски скотовъдци и зависят от добитъка, козите и конете си, за да се прехранват и да продават на пазара.


"Тези хора, чието оцеляване зависи изцяло от добитъка им, са останали без препитание само за няколко месеца", заяви Александър Матеу, регионален директор на IFRC за Азиатско-тихоокеанския регион, пред CNN в четвъртък. "Някои от тях вече не са в състояние да се изхранват или да отопляват домовете си."


По данни на МФЧК от ноември насам най-малко 2250 семейства на пастири са загубили над 70% от добитъка си. Повече от 7000 семейства нямат достъп до подходяща храна, допълва организацията.


Дзуд е засегнал три четвърти от територията на страната, но се очаква условията да се влошат с напредването на зимата.


 Сега е пролет, но зимата в Монголия се проточва, все още има сняг по земята, а добитъкът продължава да умира", казва Матеу.


Миналия месец монголското правителство обяви състояние на повишена готовност, което ще продължи до 15 май, а във вторник МФЧК отправи призив за отпускане на средства за облекчаване на страданията на хората, които са загубили прехраната си.


 "Дори при висока степен на готовност, каквато имаше в Монголия тази година и в предишни години, тя не е достатъчна, за да се справи с екстремните условия", каза Матеу. "Направихме много за подготовката и мащабът й все още ни изненадва".


Дзуд има опустошителни икономически последици за скотовъдците и предизвика смущения в пътуването, търговията и достъпа до здравеопазване и образование за много монголци, особено за живеещите в селските райони, тъй като тежкият сняг прекъсва достъпа до пътищата.


Защо тазгодишният дзуд е толкова лош?


Семействата на скотовъдците често се местят със сезоните, пътувайки из обширните пасища на страната, за да намерят нови пасища, където да пасат добитъка си.


Те използват летните месеци, за да отглеждат фураж, трева и зърнени култури, които да служат на животните им през зимата.


Докато те са свикнали с горчивите зими на Монголия, dzud - или "бедствие" - идва, когато летните суши са последвани от обилни снеговалежи и екстремни студове.


Температурите могат да паднат до -30 градуса по Целзий (-22 градуса по Фаренхайт) или по-ниски.


Тазгодишният снеговалеж е най-високият от 49 години, покривайки 90% от страната в пика си през януари, според Световната здравна организация.


Миналогодишното лято започна добре с обилни валежи. Но силният спад на температурата и ранният снеговалеж през ноември предшестваха внезапното повишаване на температурата, което доведе до размразяване на снега, според ООН. Това беше последвано от продължително застудяване, което спадна под -40C в някои райони.


Това означава, че пасищата са били лоши, така че животните не са могли да се угоят преди зимата, а пастирите не са могли да приготвят достатъчно сено, за да ги изхранят.


Сега Монголия е засегната от двоен "бял" и "железен" дзуд, което означава, че много дълбокият сняг пречи на животните да достигнат до тревата, съчетан със силен студ, който блокира пасищата в лед.



 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 22.03.2024 12:00

    Май някой свири на арфа тази зима в Монголия и Северен Китай.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране, все