Бившият директор  на столичната болница Света Анна д-р Димитър Димитров е окончателно оправдан за това, че е държал по-голяма част от парите на лечебното заведение във вече фалиралата Корпоративна търговска банка. Решението на Върховния касационен съд потвъждава оправдателната присъда на втора инстанция.

Свързани новини

18.10.2023 16:20

Бивш директор на Св. Анна е окончателно оправдан, че държал парите на болницата в КТБ

Видян 600 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият директор  на столичната болница Света Анна д-р Димитър Димитров е окончателно оправдан, че е държал по-голяма част от парите на лечебното заведение във вече фалиралата Корпоративна търговска банка. Решението на Върховния касационен съд потвъждава оправдателната присъда на втора инстанция.


Димитров беше обвинен, че с бездействието си е причинил вреди на управляваното от него търговско дружество, като 75% от наличните банкови средства на болницата по депозитни и разплащателни сметки са били в КТБ. Прокуратурата твърди, че той не е предприел своевременно действия за изпълнение на взетото решение на Съвета на директорите от 20 май 2014 г. за разпределение на средствата на болницата в различни банкови институции, въпреки наличната възможност за това. Според държавното обвинение не може да се приеме, че Димитров е бил изненадан от настъпилата несъстоятелност на КТБ, защото е бил близък с изпълнителния директор на банката по това време Цветан Василев. "Като основен мотив за това е желанието му да се възползва в максимална степен от преференциалните лихви по депозити, предлагани от КТБ", твърди прокуратурата.

На първа инстанция в Софийския градски съд през 2019 г. Димитър Димитров е признат за виновен, че не е положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, от което са последвали значителни щети за УМБАЛ Св. Анна, изразяващи се в невъзможност за теглене и опериране със средствата на болницата в размер на 4 821 148 лв. После през 2020 г. Апелативният съд в София отново го признава за виновен, като увеличава условната му присъда с една година лишаване от свобода. Година по-късно обаче ВКС връща делото за преразглеждане на втора инстанция, където през 2022 г. е оправдан.

Сега ВКС потвърджава оправдателната присъда, която вече не подлежи на обжалване. Върховният съд отбелязва в решението си, че нито в обвинителния акт, нито в първоинстанционната присъда са посочени конкретните задължения, които подсъдимият е бил длъжен да изпълни, а не е изпълнил в инкриминирания период. Освен това ВКС отбелязва, че реално настъпила загуба за лечебното заведение в конкретен размер, която да е налице към момента на извършване на деянието не е установена, нито може да бъде определена дори към настоящия момент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби