Манолова за бюджета на държавното обществено осигуряване

Свързани новини

10.02.2022 11:54

Бюджетът не е нито социален, нито разточителен, а ощетява най-уязвимите: Манолова

Видян 1501 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


И двете крайни тези, които се чуха в парламента са неверни. Бюджетът нито е най-социалният в историята, нито е изключително разточителен и помпащ инфлацията. Всъщност това е бюджет, който бетонира и увеличава неравенствата и удря най-уязвимите.



Това заяви председателят на гражданска платформа Изправи се.БГ в свое видеообръщение във Фейсбук по повод приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване.




Отново най-ударени са пенсионерите, които на фона на растящата инфлация ще получат увеличение от едва 6,1% - швейцарското правило. – заяви Мая Манолова. По изчисления на гражданската платформа дори по „швейцарското правило“ пенсионерите би следвало да получат увеличение от 8,1%, но и в двата случая този вариант не стига до реалната инфлация, която за стоките от първа необходимост стига над 20% без тенденция да намалява.


 


Обсъждането на бюджета не засегна и поправяне на гафа с невключване на увеличенията на пенсиите през 2017 г., 2018 г., и 2019 г. в последното преизчисление от края на миналата година, което доведе до тежко ощетяване на пенсионерите. По този повод г-жа Манолова коментира: „Този грабеж по отношение на възрастните хора няма да бъде поправен със следващия бюджет на държавното обществено осигуряване.


 


Така и пенсионерите, които получиха февруарските си пенсии отново бяха излъгани с обещаните компенсации за намалените пенсии за януари в сравнение с декември, защото увеличението за 7-те дни от 25-ти до 31-ви декември не беше отразено при това компенсиране.“


 


Тя бе категорична, че да се спестяват пари от най-уязвимите в условията на инфлация и безпрецедентна криза е нечестно и цинично и няма как да се съгласим. От гражданската платформа изразиха надежда, че между двете четения на бюджета на ДОО това ще бъде поправено.

„Следващата група, която беше ударена от този бюджет са хората с увреждания. Те получиха по 15 лв. по-малко за януари и февруари в сравнение с декември дори след компенсациите. Т.е. бяха излъгани от социалния министър.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби