За първото полугодие на годината със 7.3 на сто спада предоставянето на универсална пощенска услуга. За последните 10 години пазарният дял на "Български пощи" се е свил от 24% на 6.2% при пощенските услуги, сочат данните на Комисията за регулиране на съобщенията, цитирани от Георги Свиленски.

Свързани новини

12.11.2022 07:13

Безплатното разпространение на печата трупа загуби на Български пощи

Видян 1343 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Държавната компания "Български пощи" продължава да трупа рекордна загуба. За първото полугодие на 2022 г. тя е около 25 млн. лв., а за деветмесечието нараства на 41 млн. лв. Това стана ясно от представените данни от вицепремиера и министър на транспорта Христо Алексиев от парламентарната трибуна в отговор на депутата от БСП Георги Свиленски, предаде Медиапул.

Лошите финансови резултати на държавната компания не са нещо ново. Те се трупат от години, но през 2022 г. достигат внушителни размери. Причините за това са комплексни, стана ясно от изказването на Христо Алексиев и от публикувания финансов отчет на дружеството.

"Български пощи" продължава да губи позиции на пазара в предоставянето на пощенски услуги за сметка на частния сектор. Това се случва на фона на растящ пазар на куриерските услуги заради бума на онлайн търговията през последните години. Въпреки смените на шефовете и назначаването на топ мениджъри тази тенденция не може да бъде пречупена.

За първото полугодие на годината със 7.3 на сто спада предоставянето на универсална пощенска услуга. За последните 10 години пазарният дял на "Български пощи" се е свил от 24% на 6.2% при пощенските услуги, сочат данните на Комисията за регулиране на съобщенията, цитирани от Георги Свиленски.

Като друга причина за влошаване на финансовите показатели на държавната компания се сочи кибератаката от пролетта на тази година. Тя е парализирала работата на "Български пощи" в продължение около месец - в периода от 16 април до 12 май 2022 г., става ясно от публикувания финансов отчет за полугодието.

Пак според него безплатното разпространение на вестниците също води до загуби за "Български пощи". Третото правителство на Бойко Борисов задължи държавната фирма да разпространява безплатно печатни издания през 2020 г. "Български пощи" обаче превъзложи тази дейност чрез обществена поръчка на "ВИП Секюрити" за 60 млн. лв. за 4 години. През тази година е подписан анекс към договора за увеличаване на парите заради поскъпването на горивата с над 10%.

Георги Свиленски припомни, че още преди 2 години БСП е предупредила, че това ще носи загуби на държавното дружество. "Сега става ясно, че "Български пощи" не извършва разпространението на печатните издания, а го преотдава на частна фирма. Няма как, когато преотдавате една дейност на частна фирма, а не я вършите вие директно, да не трупате загуби", коментира Свиленски.

Повишените цени на ток, горива и консумативи през тази година, както и увеличените заплати на служителите също са довели до влошаване на финансовите резултати на държавната компания, е посочено в анализа на отчета.

Така към 30 септември "Български пощи" има приходи от около 155 млн. лева и отчита загуба от 196 млн. лева, посочи Христо Алексиев. По думите му счетоводната загуба от цялата дейност за деветмесечието на 2022 г. е 41 685 000 лева.

"Потвърдиха се опасенията ни за влошаване още повече на финансовото състояние на "Български помощи", и то в третото тримесечие, за което отговорност има служебното правителство", коментира Георги Свиленски. Той отбеляза, че за трите месеца на управление на служебния кабинет загубите са 16 млн. лв.

Европроект за 100 млн. лева

На фона на лошите финансови резултати на "Български пощи" държавното дружество трябва да


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.11.2022 11:16

    Г-н Свиленски, когато пощите бяха с министър със собствена куриерска фирма, точно тогава хакнаха пощите. И той имаше голям управленски опит, при това по специалността. Всеки си зададе въпроса, ако бяха хакнали неговата куриерска фирма така лежерно ли щеше да обяснява, че работят по отстраняване на проблема и 1 месец да не се възстанови работата. А вие от позицията на какъв точно давате мнение, не че нямате право, но все пак вашата постоянно свиваща се партия иска да се върнат хартиените бюлетини, като именно машинното гласуване ограничи платения вот и недействителните бюлетини. Така ли мислите да си увеличите депутатите на следващите избори? ;)

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?