Основателят на Amazon Джеф Безос планира да продаде до 50 млн. акции на Amazon през следващата година, според регулаторна документация

Свързани новини

07.02.2024 12:26

Безос може да осребри милиарди в акции на Amazon тази година

Видян 882 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основателят на Amazon Джеф Безос планира да продаде до 50 млн. акции на Amazon през следващата година, според регулаторна документация, предаде CNN.

Тези акции биха били на стойност близо 8,6 млрд. долара при текущата цена на акциите.

Планираната от Безос продажба на акции беше включена в годишния отчет на Amazon, публикуван в петък, поради правило на Комисията по ценните книжа и фондовите борси, изискващо подобно оповестяване. Новината идва и ден след като компанията отчете рекордно тримесечие за празнично пазаруване, което доведе до покачване на акциите на Amazon с около 8% в петък.

60-годишният Безос се оттегли от поста главен изпълнителен директор на основаната от него компания през 2021 г., но все още изпълнява длъжността председател на борда на директорите на Amazon. Откакто се оттегли от ежедневните си задължения начело на лидера в електронната търговия, Безос влезе в заглавията на вестниците най-вече заради колоритния си моден избор, връзката си с годеницата Лорън Санчес и амбициите си за космически полети чрез частната си компания Blue Origin.

В годишния доклад се посочва, че Безос е приел търговски план за продажба на до 50 млн. акции на Amazon за период, приключващ на 31 януари 2025 г., при спазване на определени условия.


Изглежда, че сега е подходящият момент Безос да продава. Акциите на Amazon се сринаха през 2022 г. на фона на търсенето на електронна търговия, предизвикано от пандемията, и по-широката макроикономическа несигурност. Оттогава сегашният главен изпълнителен директор Анди Джаси предприе агресивни мерки за намаляване на разходите, включително множество кръгове на масови съкращения, които лишиха от работа десетки хиляди работници. Някои от съкращенията продължиха и през тази година.

Оттогава обаче акциите на Amazon рязко поскъпнаха, достигайки около 90% от спада до 84 долара за акция през декември 2022 г.

Освен това неотдавнашното преместване на Безос от щата Вашингтон във Флорида би означавало, че той може да избегне щатските данъци върху капиталовите печалби при продажбата на акциите. Понастоящем във Флорида няма данък върху капиталовите печалби. Според Seattle Times родният щат на Безос - Вашингтон, е подкрепил мярка за облагане на капиталовите печалби миналата година.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.