Свързани новини

12.12.2021 09:02

Бедствено положение в три общини в Смолянско заради проливни дъждове

Видян 1862 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три общини в област Смолян са в бедствено положение заради прекъснати пътища вследствие на излезлите от коритата реки. Това са Рудозем, Неделино и Борино. Частично бедствено положение е обявено и за девинското село Триград, предаде БНР.


В цялата община Борино от снощи няма ток. Без достъп са селата Ягодина, Буйново и Кожари. Прекъснати са основни пътища от републиканската мрежа. Социалните мрежи са залети от клипове с буйни реки в планинската област. Към този час няма сигнали за бедстващи хора,


Тежка е обстановката в Рудозем заради интензивното покачване на реките Арденска, Чепинска, Елховска.

„Около 11,30 часа започнаха масовите проблеми – да се свличат земни маси по улици, пътища. 12,30 нивото на река Чепинска и Елховска се покачи до ниво, при което започна да излиза от коритото и да прелива пред самата община. В 1 часа токът почти в цялата община изключи – имаме наводнени трафопостове и затова в 1 часа обявих бедствено положение. Към момента евакуирани хора няма, някои предпочетоха да се преместят на по-безопасно място, но около 3,30 часа всички се завърнаха по домовете си и предполагам, че вече спят. Излизането на реката от коритото и заливането на улиците в централната градска част ни накара да предприемем действия да оповестим на населението, че има опасност и е възможна евакуация. Подчертавам – не е заради преливане от язовира“, разказа кметът на Рудозем Румен Пехливанов.



В 2 часа след полунощ е обявено бедствено положение и в община Неделино. Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била насочена към къщите. Взети са спешни мерки. Няма евакуирани хора, каза кметът Боян Кехайов.


Добрата новина за Неделино, е че дъждът е спрял в 3 часа.


Временно движението по пътя Неделино - Бял извор е двупосочно в едната лента заради пропаднала част от пътя в град Неделино и две свлачища при 9-ти и 12-ти км, съобщиха от пътната агенция. Трафикът по пътя Симитли-Гоце Делчев в района на Добринище е двупосочно в една лента поради свличане на земна маса. Движението се регулира.


Три общини в област Смолян са в бедствено положение заради прекъснати пътища вследствие на излезлите от коритата реки. Това са Рудозем, Неделино и Борино. Частично бедствено положение е обявено и за девинското село Триград.


Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е движението по пътя Девин -Кричим за движение на товарни автомобили, каза зам. областният управител Андрей Кадишев. Републиканският път е подкопан на входа на града в района на пункт Девин от придошлата река Въча и е опасен за преминаващи моторни превозни средства. Движението се регулира от полиция. Заради излизането от коритото на р. Въча, движението е спряно в кв. „Настан“ и между Тешел и с. Грохотно. В 7 часа екип на общината тръгва на обход, уточни кметът на Девин Здравко Иванов.


Движението по пътя Смолян - Чепеларе при км 80 е двупосочно в едната лента


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак