Хората започнаха да се разотиват след 19.00 часа и движението на кръстовището беше пуснато.

Свързани новини

03.09.2023 19:39

Бдение в памет на прегазеното 15-годишно дете на кръстовище в София

Видян 4143 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В 18.00 часа на мястото на инцидента на кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман" в столицата започна бдение в памет на загиналото 15-годишно дете, което снощи беше прегазено от 37-годишен шофьор, предаде БНР.

Десетки хора дойдоха на бдението в памет на момчетата, което беше организирано от близки на загинали при катастрофи. Повечето от тях бяха млади хора, облечени с черни дрехи и носещи бели хризантеми, за да почетат паметта на 15-годишното момче, което загина по един нелеп начин.

Движението по ул. "Гурко" беше временно спряно в участъка от "Г. С. Раковски" до бул. "Васил Левски".

Хората започнаха да се разотиват след 19.00 часа и движението на кръстовището беше пуснато.

Преди това млади момчета и момичета, съученици на загиналото момче, насядаха на пешеходната пътека, почитайки по този начин неговата памет.

На мястото на трагични инцидент бяха и покрусените родители на загиналото момче.

Ето какво разказа неговата майка:

"Пазете си децата. Това е което мога да кажа. Пробираше се към къщи, беше на разходка със свои приятели. Обичаен маршрут. Няма спиране, докато сами не се осъзнаят - кой да ги спре? Да ги застрелват на място ли? Не знам вече какво да направят с тези хора, колко семейства почерниха".

А братовчедка на загиналото момче обясни, че то е било изключително интелигентно, изключително възпитано, изключително умно дете с много голям потенциал и с очаквания за много добро бъдеще:

"Той е поредната жертва на нашата безотговорност и на нашите липса на съпричастност и липса на толерантност на пътя, е най-малкото, което може да се каже Защото хората, които действат по този начин, те действат умишлено, целенасочено, неосъзнато и при тях е системно това поведение. С пълното си съзнание човек, който е шофирал след употреба на алкохол, се качва и държи едно оръжия -  държи волана. Правосъдието е това, което може да вземе някакви крайни мерки и да въздаде някаква справедливост чисто на битово ниво".


Прокуратурата повдигна обвинения на шофьора на лекия автомобил, причинил катастрофата.


37-годишният водач, който е шофирал с два промила алкохол, а в автомобила са се намирали жена и нейното дете, ще бъде привлечен като обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.


Дежурният прокурор, който работи по случая, е постановил задържане в ареста за 72 часа на мъжа. Това обяви заместник-градският прокурор Иво Илиев:


"Квалификацията на деянието от субективна страна е, че това е станало при евентуален умисъл по аналогия на случая, който придоби медийна известност, като катастрофата с Милен Цветков. Предвид високата обществена опасност и решимостта на Прокуратурата, включително и на МВР, да се борят с тези престъпления, прокурорът е преценил, че като адекватна мярка, на този етап, е задържането на обвиняемия за срок до 72 часа с оглед последващо внасяне на искане пред съда за вземане на постоянна мярка "задържане под стража". Това като квалификация на деянието се обосновава от обстоятелствата, че водачът на моторното превозно средство е управлявал същото, по начин, който неминуемо би довел до такива опасни последици и причиняването на смърт".


"По всяка вероятност това искане ще се случи във вторник, защото е необходимо време да се съберат доказателствата и да се запознае наблюдаващият прокурор по делото, за да може да си прецизира евентуално обвиненията и да е подготвен в зала, за да може да се представят всички доказателства пред съда", каза пред журналисти заместник-градският прокурор Иво Илиев.


"Първоначалните данни са, че колата се е движила с много висока скорост. Всичко би било предположения без експертиза, но може би е в рамките на около 80 км/ч. Няма никакъв спирачен път, на оживено кръстовище е, където има в близост и заведения. Буквално кръстовищата там са едно след друго и самата пътна обстановка не предполага въобще движение с висока скорост. И не на последно място - след употреба на алкохол (отчетени са два промила)", каза още Илиев.


"Тоест, той е разчитал изключително на шанса и на случайността, не е предприел абсолютно никакви действия за предотвратяване на евентуално ПТП. Ето защо прокурорът е преценил, че деянието му е извършено при евентуален умисъл. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години и ако съдът го признае за виновен, лишаване от право да управлява МПС до живот", посочи зам.-градският прокурор.


Директорът на СДВР Любомир Николов заяви, че шофьорът е управлявал Мерцедес Е класа, който не е негова собственост. Кръвната проба е показала два промила алкохол. Не е установено наличието на наркотични вещества в кръвта на водача. В колата се е намирала и жена с нейното дете:


"До настоящия момент ще запазя следствената тайна. Мога да кажа, че към настоящия момент сме събрали доста информация, от която може да се предполага, че деянието е извършено виновно".


До мястото на катастрофата водачът е изминал около 400-500 метра, като за последно е забелязан да се качва в автомобила от хотел "Славянска беседа", информира Любомир Николов. Установени са много свидетели, предстои да бъдат разпитани всички и предстои да се даде повече конкретика по случая, каза той.


Николов добави, че мъжът се е върнал на мястото на инцидента, а не се е опитал да избяга. По думите му, това не е първото му провинения на пътя:


"Има една регистрация през 2005 г., където той има образувано досъдебно производство за управление на автомобил след употреба на алкохол, и едно провинение за превишена скорост през 2020 г., където му е наложена глоба в размер на 100 лв. Имаме и няколко санкции относно същия водач за неспазване на пътната маркировка".


Предстои да бъдат разпитани всички свидетели, назначени са експертизи. Довечера граждани организират от 18.00 часа бдение в памет на загиналото момче на пешеходната пътека.





Снимка: БНР
















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.